Endelig fikk han se medaljens forside

I går fikk Nils Ottar Lerstad (77) Kongens fortjenstmedalje for sin innsats for Bjørn Lindgren (74).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre år gammel ble åndsfriske Nils Ottar Lerstad (77) stemplet som åndssvak. I går ble han hedret av kong Harald for sin utrettelige innsats for lamme og stumme Bjørn Lindgren (74).

- Dette har vært en bra dag. Jeg synes det var flott. For jeg har da gjort ganske mye gjennom livet, sier Lerstad.

Dagbladet får audiens hos 77-åringen som er første funksjonshemmede på en offentlig institusjon som mottar Kongens fortjenstmedalje.

«Jeg er glad for at Hans Majestet Kongen kom til denne kloke og riktige avgjørelsen,» sa fylkesmann Kåre Willoch da han festet medaljen på Lerstads jakkeslag. I to timer ble Lerstad overøst med heder, ære, ros og kjærlighet. De nesten 60 gjestene fikk høre om da han som treåring ble sendt til Emma Hjorths Hjem. Guttungen hadde engelsksyke, og ble lam i beina. Til tross for at han hadde et skarpt hode, ble han plassert blant «de aandssvage» på institusjonen i Sandvika i Bærum.

Stemmen til Bjørn

- Det var 27. juni 1928, en onsdag. Jeg ble plassert på krøplingavdelingen, erindrer han.

Bjørn Lindgren kom til Emma Hjorth som seksåring, i 1934. Han var stum og lam i beina. Og han trengte hjelp. Hjelp fikk han av Nils. Både til å stelle seg, og til å kle på seg. Etter hvert ble Nils også «stemmen» til stumme Bjørn, og de to utviklet et livsvarig vennskap. I dag bor de sammen i egen bolig.

Som niåring fikk Lerstad ansvaret for å stelle og kle på seks andre gutter. Han var nattevakt for sine kamerater, og måtte slepe de lamme beina etter seg opp trappene. Likevel er han ikke bitter.

Hedersmannen

Det var Anette Jahr, journalist i TV2-programmet «Søndagsåpent», som tok kontakt med Slottet og innstilte den funksjonshemmede mannen til Kongens fortjenstmedalje. Kongen har bøyd seg i støvet av beundring for den gode hjelperen.

- Du skjønner. Jeg hadde en god venn en gang. Hun fortalte meg at jeg måtte være snill med de syke. Så da var jeg det, forklarer Nils Ottar Lerstad, til Dagbladet.

MEDALJEN: Det var fylkesmann Kåre Willoch som fikk æren av å overrekke medaljen til Nils Ottar Lerstad.
HEDRET: Nils Ottar Lerstad (t.h.) fikk i går Kongens fortjenstmedalje. Den får han blant annet for sin utrettelige hjelpsomhet overfor bestevennen Bjørn Lindgren(t.v.), som er stum og lam.