I NORMANDIE: Jarle Andhøy, statsminister Erna Solberg og krigsseileren Helge Victor Andresen ved det norske krigsminnesmerket i Hermannville-sur-Mer i dag. Foto: Jarle Andhøy
I NORMANDIE: Jarle Andhøy, statsminister Erna Solberg og krigsseileren Helge Victor Andresen ved det norske krigsminnesmerket i Hermannville-sur-Mer i dag. Foto: Jarle AndhøyVis mer

Endelig fikk Helge (93) være med til Normandie

Krigsseileren Helge Victor Andresen (93) fikk hjelp av Jarle Andhøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CAEN (Dagbladet): Ishavsfarer Jarle Andhøy (37) kunne i dag trekke i land en solid etappeseier, etter den formelle norske markeringen ved minnesmerket for destroyeren Svenner, som ble senket om morgenen den 6. juni 1944.

32 norske marinefolk omkom.

Fordi Andhøy den siste tida har gått hardt ut og krevd annerkjennelse for krigsinnsatsen som flere tusen sivile norske sjøfolk i handelsflåten sto for under krigen, ble Helge Victor Andresen (93) for omlag to uker siden invitert med til Normandie for å feire D-dagen sammen med seks andre helter.

- Helge er veldig fornøyd etter møtet med statsministeren.  Erna mener selv at norske myndigheter allerede 8. mai i år involverte og løftet fram våre krigsseilere i oppmerksomhet og omtale for innsatsen deres under krigen, sier Andhøy til Dagbladet.

- Dette er ei gruppe som utførte den viktigste norske krigsinnsatsen for den allierte frigjøringen av Europa, men som etterpå forsvant i den store norske glemmeboka.  Jeg mener at tida nå er kommet for å hedre dem som fortsatt er i live. 

- Ved at Helge Andresen i dag er med det offisielle Norge her i Normandie, er han samtidig blitt en verdig ambassadør for alle de fortsatt 500 gjenlevende krigsseilerne våre, sier Andhøy.

- Livsviktig Helge Andresen har ikke mottatt andre former for utmerkelse enn de to medaljene som i årenes løp har dumpet inn med posten.

- Han sto i tjeneste på båten Siak og la på invasjonens andre dag til på stranda her på «Utah Beach» og deltok i å få losset 1400 tonn livsviktig ammunisjon til de amerikanske styrkene som befant seg i harde kamper med tyskerne. Viktigheten av denne innsatsen kan med sikkerhet ikke overdrives. 

- Og det er ingen tvil om at Helges bidrag var minst like viktig som de uniformerte soldatenes. Han er en hederskar - og hvis noen har fortjent en skikkelig utmerkelse, så må det være nettopp ham - og de andre sivile krigsseilerne, understreker Jarle Andhøy.

Oppstyr Fordi krigsseilerne også under forberedelsene til D-dagen ikke ble innlemmet av norske myndigheter, var den opprinnelige planen at Helge skulle reise nedover på privat tur med Jarle Andhøy.

- Etter alt oppstyret, valgte forsvarsdepartementet for kort tid siden siden å endre kurs. Helge Andresen fikk en offisiell innbydelse til å reise sammen med seks andre krigshelter - noe han setter uendelig stor pris på, forteller Andhøy - som også selv er stolt og glad på krigsseilernes vegne.

- Du er skikkelig fornøyd i dag?

- Veldig! Men mitt oppdrag er ikke over ennå. Her feires heltene med pomp, prakt og personlig møte og takk fra verdens ledere. Nå er det viktig at norske myndigheter følger opp den offisielle beklagelsen som ble gitt i fjor av forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i fjor - med handling, mens de få gjenlevende fortsatt er blant oss. Fortsatt venter 500 andre krigsseilere på takk og heder fra det norske samfunnet.  Jeg håper at kursendringen i forhold til Helge Andresen også innebærer at alle de andre nå kan se fram til oppmerksomhet. Vi som lever i dag, skylder dem virkelig det.