«Endelig fikk jeg stemt»

Truls hadde ikke stemt i år hvis han ikke var blitt kjørt fra Frelsesarmeen og like til stemmeurna på Rådhuset. -  Endelig fikk jeg gjort det, etter så mange år, gliser 46-åringen fornøyd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Jeg hadde lyst å stemme, men jeg hadde nok ikke kommet meg ned hit hadde det ikke vært for Birger, forklarer Truls.

Det er midt på dagen og den kontroversielle legen Birger Schroll har vært på farten i Oslos gater i flere timer.

Han tilbyr skyss til fattige, bostedsløse og narkomane. «Hvite busser AS» står det sprøytet på den slitne, hvite stasjonsvogna som svinger opp foran Frelsesarmeen i Urtegata.

Truls er klar. Valgkortet er på plass. Neste stopp er Oslo rådhus. Truls drar kapsen godt nedover panna. Han er spent og haster av gårde mot inngangen på sjøsiden.

Talerør for fattige

-  Jeg er ikke sikker på hvordan jeg gjør dette. Jeg pleier ikke å stemme. Jo, en gang stemte jeg for å få vekk han Stoltenberg. Jeg syntes han var så arrogant. Men jeg er ikke noe mer glad i Bondevik.

Med litt veiledning fra stemmestyreleder og SV-er Ivar Johansen, finner Truls den stemmeseddelen han leter etter. Ikke mer nøling. Seddelen stemples, går ned i urna.

Med et glis går Truls ut i sola.-  Valg er hemmelig, avfeier han før Dagbladet rekker å spørre. Men så mye vil han si: Det er ikke partiet han stemmer på, men en person. Og den personen taler de svakes sak. Det vet 46-åringen som har opplevd at livet har gått på skeive.

LITT NØLING:  Med kapsen dypt ned i panna føler Truls (46) seg forsiktig fram i valglokalet. Han pleier ikke å stemme, men i dag fikk han skyss. Etter et øyeblikk er det ikke mer nøling. Seddelen stemples og forsvinner ned i urna. Foto: Geir Bølstad
LITT NØLING: Med kapsen dypt ned i panna føler Truls (46) seg forsiktig fram i valglokalet. Han pleier ikke å stemme, men i dag fikk han skyss. Etter et øyeblikk er det ikke mer nøling. Seddelen stemples og forsvinner ned i urna. Foto: Geir Bølstad Vis mer

Den dansk-norske legen Birger Schroll engasjerer seg for å gi de fattige et talerør på Stortinget. Legen er kjent for sin kamp mot norsk narko-politikk, og for at han frakter narkomane fra Bergen og Haugesund til Subutex-behandling i København.

-  Vi må få inn noen talsmenn. Erling Folkvord (RV) har hjulpet oss mye. Ellers blir det mye snakk og lite handling.Før klokka er elleve på valgdagen har Birger funnet seks som vil stemme. Normalt på denne tida av døgnet ville de vært opptatt av å jakte på penger og dop.

Skyssopplegg for RV?

-  Er dette skyssopplegget ditt i regi av RV?

-  Nei, min oppgave er å få folk til stemmelokalene. Dette er folk som ikke bryr seg om at det er valg. De er opptatt av andre ting. Det er mange som ikke forstår at de kan stemme, eller vet hvor de kan stemme. De uten fast bopel skal avgi stemmen sin på Rådhuset.

-  Ja, for UFB\'er får ikke tilsendt valgkort, skyter «Tormod» inn. Han vil være anonym, er 40 år og har vært narkoman i 26 år. «Tormod» har sagt ja til skyss med den «hvite bussen», men ombestemmer seg etter å ha lyttet til sjåføren. -  Det er positivt at du oppfordrer til å bruke stemmeretten og frakter folk til stemmelokalet, men jeg opplever at du legger føringer for et bestemt parti og Erling Folkvord. Du skal ha respekt for at det er lett å manipulere folk som er tåkelagt av rusmidler, sier «Tormod».-  Vi snakker ikke om politisk parti, men oppfordrer til å stemme på en som er talsmann for de fattige, svarer Birger Schroll.

-  Nå er\'n ferdig!

Ved Akerselva samler stadig flere seg rundt benken i septembersola. De hører litt på hva den danske legen har å si, men følger ikke med ham. En lystig stemme kunngjør at han har stemt. De fleste lar det være. Korkene spretter av små brune flasker, pipene tennes ved elva.

-  Nå er\'n ferdig, Bondevik, kommer det bestemt fra en KrF-motstander på ustø bein. Han har i alle fall planer om å stemme. Men dagen er ung.Svein (53) har vært føre var og forhåndsstemt. Han har alltid brukt stemmeretten:

-  Én stemme kan gjøre så mye, vet du.

VALG-SKYSS: - Jeg hadde lyst å stemme, men jeg hadde nok ikke kommet meg ned hit hadde det ikke vært for Birger, forklarer Truls sammen med den dansknorske legen Birger Schroll.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer