Endelig fred på den omstridte Persilleøya

Spania og Marokko har blitt enige om en avtale for Persilleøya. Men omstridte Vest-Sahara kan fremdeles skape alvorlige problemer for de to landene. Til uka skal FN avgjøre områdets framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at USAs utenriksminister Colin Powell begynte å mekle mellom den marokkanske og den spanske regjeringen per telefon, fant Spania og Marokko en løsning på striden om den vesle Persilleøya.

Begge parter skal være enige om at de vil gjenopprette situasjonen slik den var før juli.

I framtida vil Perejil ha status som et slags «ingenmannsland». Verken Spania eller Marokko får suverenitet over den 13,5 hektar store holmen.

Men problemene mellom de to slutter ikke her.

Vest-Sahara

Striden om Vest-Sahara danner fremdeles et farlig bakteppe for uenigheter mellom spanske og marokkanske myndigheter. Tirsdag starter FNs sikkerhetsråd behandlingen av Vest-Saharas framtid. Innen 31. juli skal det hele avgjøres.

Rådet skal ta stilling til et forslag som er fremmet av USA, Storbritannia og Frankrike. Forslaget innebærer at Vest-Sahara blir en selvstyrt del av Marokko i stedet for et selvstendig land. Dette er verken Spania eller Polisario Front, uavhengighetsbevegelsen i Vest-Sahara, interessert i.

Bitter krig

Marokko og Polisario Front har kriget om kontroll over den tidligere spanske kolonien helt siden Spania trakk seg ut i 1956.

Offisielt har det vært våpenhvile siden 1991, da FN vedtok at det skulle gjennomføres en folkeavstemning om hvorvidt området skal innlemmes i Marokko eller bli en selvstendig stat. Avstemningen har ennå ikke blitt gjennomført, mye på grunn av marokkansk motvilje.

Marokkanske myndigheter kjenner seg dessuten provosert av det de oppfatter som spansk støtte til Polisario Front.