ETTER BRANNEN: I dag kunne folk fritt ferdes i de verst rammede områdene. Nå ryddes stedene. Foto: HARALD HENSCHIEN/DAGBLADET
ETTER BRANNEN: I dag kunne folk fritt ferdes i de verst rammede områdene. Nå ryddes stedene. Foto: HARALD HENSCHIEN/DAGBLADETVis mer

Endelig fredelig i Bangkok

Etter 70 dager med demonstrasjoner og opptøyer kunne endelig befolkningen puste lettet ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||BANGKOK(Dagbladet): I dag kunne folk fritt ferdes i de verst rammede områdene. Nå ryddes stedene.

De brente bygningene står som et monument over misslykket politikk.

De siste døgnene har nesten alle de sentrale lederne bak opptøyene i Bangkok enten blitt arrestert eller har overgitt seg til politiet. Alle er fraktet ut av Bangkok og holdes innesperret i millitære leire langt fra Bangkok.

I dag oppfordret de alle de gjenværende demonstrantene til reise hjem.

Veera Musigapong har vært ansett som en av hovedmennene. Han overga seg i dag ba alle demonstranter følge myndighetenes anvisninger og han ba de ekstreme kreftene som har satt fyr på flere bygninger og forretninger om å avslutte terrorhandlingene.

Han sa de røde aldri vil være en trussel mot det thailandske samfunnet.

- Vi skal komme sterkere tilbake når vi får valg i landet, sa han før politiet førte ham vekk.

Fred i Bangkok Statsministerns talsmann sa i dag at han ønsket at portforbudet om natten skulle stå ved kraft slik at kommunale myndigheter og de millitære uhindret kunne fortsette opprydningen i de områdene demonstrantene har herjet som verst.

- Vi har full kontroll, men det kan fortsatt være uroelementer. Vi trenger heller ikke nysgjerrige sivile som forstyrrer oss i dette omfattende arbeidet, sa en millitær kaptein da Dagbladet besøkte områdene omkring de nedbrente varehusene i dag.

Men før portforbudet trådde i kraft i kveld traff Dagbladet en rekke nysgjerrige borgere og turister som flittig fotograferte.

Ingen hindret dem.

Mange arrestert siden onsdag Da de millitære bestemte seg for å slå til mot demonstrantene onsdag skjedde mye. Soldatene var svært tilbakeholdne, men ryddet effektivt opp.

Slagmarkene utenfor Chit Lom (Rama 1) er nå klarert. Inne i selve kjerneområdet er opprydningen etter tumultene i full gang.

Det er såkalte «sorte» som har hatt i oppdrag å være ordensvakter for de røde som har stått bak terrorhandlingene.

Det påstår de røde lederne, som nå vil redde sitt eget skinn.

Flammene blusset opp I et av de nedbrente varehuset Center One, blusset flammene opp igjen i dag, men brannen er nå under kontroll.

Brannvesenet jobber hardt og uhindret. Mange sivile bivåner slukningsarbeidet og applauderer åpenlyst.

Bangkoks befolkning er glad for at det endelig er over.

Nærmere tre tusen demonstranter har akseptert regjeringens tilbud og tatt bussen hjem til provinsene i nord og øst.

Hundrevis av de som har bedrevet rene terrorhandlinger som ildpåsettelse og plyndring er internert.

Alle demonstrantene blir registrert av politiet.

- Vi er ikke helt trygge En politimann Dagbladet snakket med i kveld sa det slik.

- De millitære har oppført seg veldig tappert og rolig. En flott jobb. Det kan allikevel befinne seg uroelementer i byen. Derfor ber vi folk holde seg hjemme om natten.

Det er ikke meldt om alvorlige sammenstøt siden torsdag morgen. Ingen hjelmer eller skuddsikre vester Dagbladets reporter ble bare mottatt av smilende ansikter da de verste områdene ble oppsøkt torsdag.

- Her er det fred. Nå skal vi rydde, vaske og bygge opp igjen, sa en forretningsmann i hvit skjorte og slips til Dagbladet.

- Landet vårt må samle seg om en plan alle kan godta. Det går nok bra hvis ikke pengekrefter på flukt i utlandet får slippe til. Det er ikke meldt om fler alvorlige opptøyer i de nordlige og østlige deler av landet torsdag.

I eks statsminister Thaksins hjemby, Chang May, har politiet revet barikader uten protester.

Det er fred i Thailand nå.

Enn så lenge.

FORTSATT PORTFORBUD: Statsministerns talsmann sa i dag at han ønsket at portforbudet om natten skulle stå ved kraft slik at kommunale myndigheter og de millitære uhindret kunne fortsette opprydningen i de områdene demonstrantene har herjet som verst. Foto: HARALD HENSCHIEN/DAGBLADET
FORTSATT PORTFORBUD: Statsministerns talsmann sa i dag at han ønsket at portforbudet om natten skulle stå ved kraft slik at kommunale myndigheter og de millitære uhindret kunne fortsette opprydningen i de områdene demonstrantene har herjet som verst. Foto: HARALD HENSCHIEN/DAGBLADET Vis mer
DØDE: Minst 67 mennesker er så langt drept i uroen. Foto: SCANPIX
DØDE: Minst 67 mennesker er så langt drept i uroen. Foto: SCANPIX Vis mer
OPPRØR: Politiet hevder ni opprørere ble drept i går. Foto: SCANPIX
OPPRØR: Politiet hevder ni opprørere ble drept i går. Foto: SCANPIX Vis mer