Endelig fri fra Bushs fangehull

Den svenske Guantanamo-fangen Mehdi Muhammed Ghezali kom i går hjem til Sverige, men det hjertelige møtet med faren måtte vente. Svensk UD holdt Ghezali på hemmelig sted i Stockholm i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ghezalis far, som også heter Mehdi til fornavn, har i to år kjempet for å få sønnen fri fra fangeleiren på Guantanamo Bay, der USA fortsatt holder 595 fanger i et slags juridisk svart hull. De er fanger utenfor både internasjonal og amerikansk lov.

I går ble Mehdi Ghezalis kamp for sønnen, blant annet gjennom sultestreiker, kronet med seier.

-  Jeg vil takke Göran Persson og alle svensker som har stilt opp for min sønn. Og George W. Bush, sier Ghezali til nyhetsbyrået TT.

Utsatt

Men det forventet hjertelige gjensynet med sønnen ble i går kveld utsatt. Etter at Mehdi Mohammed landet i den svenske regjeringens privatfly, ble han tatt med for samtaler i Utenriksdepartementet. Deretter ble han fraktet til et ukjent hotell i Stockholm hvor han skulle tilbringe natta.

Sveriges utenriksminister Laila Freivalds sier hun ikke forventer at Ghezalis vil bli straffeforfulgt i Sverige, men ville ikke si om han kommer til å bli overvåket av sikkerhetspolitiet.

-  Det er opp til sikkerhetspolitiet, men jeg tar det for gitt at han er fri og jeg har ingen indikasjoner på at noen regjeringsorganer vil gjøre noe for å arrestere ham, sier Freivalds til nyhetsbyrået AP.

Mehdi Mohammed Ghezali ble tatt til fange av amerikanerne på grensa mellom Afghanistan og Pakistan i desember 2001. I januar 2002 kom han til fangeleiren på Guantanamo-basen som USA har på Cuba. Her har Bush-administrasjonen tillatt fysisk og psykisk press i avhørene av fangene som har blitt fratatt alle juridiske rettigheter.

Den svenske regjeringen har i to år protestert på behandlingen og statsminister Göran Persson har tatt saken opp med president George W. Bush privat.

Tirsdag denne uka ble Ghezali satt fri. I en pressemelding fra Pentagon heter det at Ghezali ikke har noe mer informasjon som kan være interessant for amerikansk etterretning, at han ikke utgjør noen trussel mot USA og at han ikke har begått forbrytelser som kan prøves for militære domstoler.

Omgår høyesterett

Til nå har USA sluppet fri 134 fanger fra Guantanamo, men fortsatt sitter det 595 fanger i leiren og Bush-administrasjonen forsøkte i går å vri seg unna en fersk dom i amerikansk høyesterett som krever at fangene skal få rett til å prøve sine saker for amerikanske domstoler.

I stedet vil det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon oppnevne en spesialkommisjon på tre offiserer som fangene kan få legge fram sin sak for. Systemet er utformet av viseforsvarsminister Paul Wolfowitz.

-  Dette er en rein farse. De tre offiserene vil opptre på vegne av Pentagon. De vil ikke være nøytrale og taler ikke fangens sak, sier Steven Watt i Center for Constitutional Rights.

Fotball

Det var i går kveld uklart når Mehdi Mohammed Ghazali ville bli gjenforent med familien i Örebro. Faren har allerede velkomstpresangen klar.

-  Jeg skal overraske han når han kommer hjem. Jeg skal kjøpe en fotball til han. Han liker å spille fotball, sier han.

GLEDESBESKJED: Mehdi Ghezali får en klem av Inger Lundberg etter at han torsdag fikk beskjed om at hans sønn er frigitt og på vei hjem fra fangenskap på Guantanamobasen på Cuba.