Endelig fri

Fire gisler løslatt av Farc.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tilsynelatende slitne, men lykkelige trådte de fire frigitte Farc-gislene ut av Røde Kors-helikopteret i går kveld - til stormende jubel fra familie, venner og fredsaktivister.

Flere hundre fanger
De fire kolombianerne, en soldat og tre politimenn, har sittet i den venstreradikale gerlijaens fangenskap i opptil flere år, i likhet med flere hundre landsmenn og utlendinger - men mange tror og håper at løslatelsene er første skritt på veien mot en fredsavtale med den USA-vennlige regjeringen i Bogotá.

Det kom tidligere på søndagen flere motstridende meldinger om hvorvidt de fire faktisk var frigitt eller ikke. Enkelte meldte at hæren hadde forpurret planene om frigivelsen, men i 19-tida lokal tid landet altså de fire på flyplassen i Villavicencio sørøst for Bogotá - til stormende jubel fra familie, venner og fredsaktivister.

- Det verste var geriljaens sikkerhetsforanstaltninger; vi levde som fanger hele tida, sier politimannen Juan Fernando Galicia ifølge CNN.com.

Senator sentral
- Behold troen. Med hjelp fra senator Cordoba vil du utvilsomt være fri i løpet av året, formante hans medfange og politikollega Walter Lozano til de anslagsvis 700 som fortsatt sitter i Farcs varetekt.

Den venstreorienterte senatoren Piedad Cordoba har vært sentral i prosessen med å få frigitt de fire, og skal i løpet av uka være med på å få frigitt ytterligere to kolombianske myndighetspersoner fra fangenskap.

Ifølge journalist Jorge Enrique Botero, som var med på å hente gislene, var det nære på at hæren med sitt nærvær ødela overleveringen av gislene.

GIR ETTER: Farc-soldater under overleveringen av de fire gislene tidligere på søndagen. Til venstre senator Piedad Cordoba, som var sentral i frigivelsen. Foto: JORGE ENRIQUE BOTERO/AP/SCANPIX
GIR ETTER: Farc-soldater under overleveringen av de fire gislene tidligere på søndagen. Til venstre senator Piedad Cordoba, som var sentral i frigivelsen. Foto: JORGE ENRIQUE BOTERO/AP/SCANPIX Vis mer

- Hæren drev og sirklet over området i to timer. Det stakk nesten kjepper i hjulene for disse menneskenes frigivelse, sier Botero til Reuters.

Tilbakeslag
Farc har den seinere tida mistet flere av gislene gjennom rømninger og redningsaksjoner. Mest kjent er utvilsomt militærets vellykkede frigivelse av paralmentsmedlem Ingrid Betancourt i fjor sommer, der geriljaen regelrett ble lurt til å gi fra seg Betancourt og 14 andre kolombianere og amerikanere.

Omtrent samtidig ble norsk-kolombianeren Alf Onshuus Niño (32) løslatt, angivelig for en stor sum penger.

Imildertid sitter fortsatt svensken Roland Larsson (69) fortsatt på ukjent sted i den kolombianske jungelen. 69-åringen skal være alvorlig syk, og ingen vet hvilke planer Farc har for ham.

Farc skal ha mellom 9000 og 12 000 aktive væpnede geriljakrigere. I tillegg har de flere tusen tilhengere, hovedsakelig i grisgrendte strøk og med bakgrunn fra jordbruket.

FORTSATT I FANGENSKAP: Svensken Roland Larsson (69) er fortsatt i Farcs varetekt på ukjent sted. 69-åringen skal være alvorlig syk. Foto: PRIVAT
FORTSATT I FANGENSKAP: Svensken Roland Larsson (69) er fortsatt i Farcs varetekt på ukjent sted. 69-åringen skal være alvorlig syk. Foto: PRIVAT Vis mer