Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Endelig har tobakk- prinsen stumpet røyken

Johan H. Andresen om hvordan han «fant seg sjæl». Og om farfaren - Høyre-formannen - som han aldri har skjønt seg på.

 SJETTE FAR I HUSET:  Johan H. Andresens er sjette sjefen i Andresen-dynastiet. I går kom familiekrøniken om Norges rikeste mann og de fem generasjonene foran - tett vevd sammen med familienavn som Astrup, Fearnley og Heyerdahl. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
SJETTE FAR I HUSET: Johan H. Andresens er sjette sjefen i Andresen-dynastiet. I går kom familiekrøniken om Norges rikeste mann og de fem generasjonene foran - tett vevd sammen med familienavn som Astrup, Fearnley og Heyerdahl. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2005 solgte Johan H. Andresen sine siste tobakkaksjer for 3,3 milliarder kroner.

Først sju år seinere har 50-åringen kuttet røyken.

- Jeg sluttet å røyke først nå i vår. Ikke det at jeg har merket noen helseproblemer, men jeg bestemte at nå fikk det være nok. Det har gått helt greit å slutte, sier Johan H. Andresen til Dagbladet.

- Hva tenker du om å ha tjent en formue på varer som har forårsaket død og alvorlige helseskader?

 GUTTA I RØYKEN:  Far og sønn poserte med sigaretter mens tobakk var inntektskilden. Senior døde i fjor. Sju år etter at siste tobakkaksjen ble solgt, har nå Johan H. Andresen jr. sluttet å røyke for kort tid siden. Foto: fra boka Andresens/forfatter Knut Sogner/Pax Forlag..
GUTTA I RØYKEN: Far og sønn poserte med sigaretter mens tobakk var inntektskilden. Senior døde i fjor. Sju år etter at siste tobakkaksjen ble solgt, har nå Johan H. Andresen jr. sluttet å røyke for kort tid siden. Foto: fra boka Andresens/forfatter Knut Sogner/Pax Forlag.. Vis mer

- Jeg har ikke gjort meg større refleksjoner enn de som sitter i Finansdepartementet og krever inn skatter og avgifter for de samme varene.

Alltid en sigarett Fram til faren med samme navn døde i fjor - han som alltid hadde en sigarett i munnviken når han lot seg avbilde i media og som alltid ble assosiert med Tiedemanns Tobaksfabrik - brukte han jr. i navnet. Blant folk flest var han like kjent som tobakkarvingen eller tobakkprinsen.

Nå er junior blitt senior og den ubestridte dynastisjefen i sjette forretningsgenerasjon Andresen og investeringsselskapet Ferd.

- En familiekrønike, var betegnelsen forfatter og professor i økonomisk historie, Knut Sogner, da Pax Forlag presenterte en murstein av en saga under det presise navnet «Andresens».

Katharina og Alexandra To ganger Nicolai og fire ganger Johan Henrik har vært gjengangernavn på pater familas i mer enn to hundre år. Men det blir ingen Johan H. eller Nicolai som sjuende far i huset.

- Da må vi i så fall hoppe over en generasjon. Døtrene Katharina (16) og Alexandra (15) skal få tid til å være ungdommer, sier far Johan H. i en miks av alvor og ironi.

Da boka ble presentert mandag, fortalte Johan H. Andresen hvorfor han selv hadde bestilt boka - med forutsetning om ikke å blande seg opp i innholdet.

- For det første synes jeg det var greit å få skrevet en slik bok nå. For det andre ville jeg få fram kvinnenes innsats. Og for det tredje ville jeg ha med andre sider av virksomheten, for eksempel at far var en på av pådriverne til TV2 og at farfar var en av dem som fikk liv i VG etter krigen, sa dagens Andresen-sjef.

Kirkens Bymisjon Selv er han også stolt over å ta fått til en nyskapning i den nasjonale mediaverdenen.

- Gatemagasinet Asfalt i Rogaland er i all beskjedenhet landets beste gateavis. Jeg er stolt av at vi har hjulpet Kirkens Bymisjon i Stavanger og sjefen der, Maggie Hatløy, med å få Asfalt til å stå på egne bein i løpet av halvannet år. Jeg er stolt av at mange av de 300 selgerne har funnet tilbake verdigheten i livet. Dette har blitt et slags «finne meg sjæl»-prosjekt for meg også.

I en kronikk i Dagbladet mandag  redegjør eieren og konsernsjefen i Ferd for sitt sosiale entreprenørskap.

Kartonger og ingeniører I dagens virksomhet er drikkekartonger (Elopak) og ingeniørtjenester til oljevirksomhet (Aibel) to bærende stolper i den kommersielle virksomheten. Tobakk, fiskeoppdrett og bankvirksomhet er helt ute. Skimøring (Swix) har blitt med inn i sjette generasjon Andresen.

 IKKE BARE ANDRESEN:  Også kjente reder- og forretningsfamilier som Astrup, Fearnley og Heyrdahl er tett vevd inn i familietreet Andresen fra tidlig 1800-tall. Illustrasjon fra boka Andresens/Pax Forlag,.
IKKE BARE ANDRESEN: Også kjente reder- og forretningsfamilier som Astrup, Fearnley og Heyrdahl er tett vevd inn i familietreet Andresen fra tidlig 1800-tall. Illustrasjon fra boka Andresens/Pax Forlag,. Vis mer

- En lærdom fra tidligere generasjoner er blant annet at det ikke alltid er lurt å forfølge prosjekter helt inn i solnedgangen og vel så det. Omskiftningene går mye raskere nå.

-Far og Jacob Stolt-Nielsen var de aller første som satset stort på på fiskeoppdrett her i landet. Men med de miljøutfordringene den bransjen har nå, er det like greit å være helt ute til det blir orden med lukkede oppdrettsanlegg.

Gåtefull farfar - Har du lært noe nytt om familien i denne boka?

- Jeg har ikke fått lest alle 500 sidene nøye, men jeg skjønner iallefall at jeg aldri kommer til å forstå meg helt på farfar. Han var en kompleks fyr.

Johan H. Andresen var to perioder på Stortinget på 1930-tallet, formann i Høyre i rivalisering med C. J. Hambro og preget av sitt krigsfangenskap på Grini under annen verdenskrig.

- Godt av forandring - Hvem bør styre landet etter stortingsvalget neste høst?

 FORFATTER:  Professor i økonomisk historie ved BI,  Knut Sogner, har skrevet boka om familiedynastiet Andresen. FOTIO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
FORFATTER: Professor i økonomisk historie ved BI, Knut Sogner, har skrevet boka om familiedynastiet Andresen. FOTIO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET. Vis mer

- Landet har godt av en forandring nå. Jeg er ganske sikker på at far og farfar hadde støttet meg i det. Jeg er ikke medlem av noe politisk parti, og er mest opptatt av pragmatisme - at partier kan snakke sammen når de kommer i posisjon. Det viser seg jo at det går an.

 DEN NYE VINEN:  Johan H. Andresen og kona Kristin Gamlemshaug Andresen sammen med døtrene Katharina (16 - til venstre), Alexandra (15) og konas sønn Wilhelm von Geijer.Foto: fra boka Andresens/forfatter Knut Sogner/Pax Forlag.
DEN NYE VINEN: Johan H. Andresen og kona Kristin Gamlemshaug Andresen sammen med døtrene Katharina (16 - til venstre), Alexandra (15) og konas sønn Wilhelm von Geijer.Foto: fra boka Andresens/forfatter Knut Sogner/Pax Forlag. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!