Endelig har tobakk- prinsen stumpet røyken

Johan H. Andresen om hvordan han «fant seg sjæl». Og om farfaren - Høyre-formannen - som han aldri har skjønt seg på.

SJETTE FAR I HUSET:  Johan H. Andresens er sjette sjefen i Andresen-dynastiet. I går kom familiekrøniken om Norges rikeste mann og de fem generasjonene foran - tett vevd sammen med familienavn som Astrup, Fearnley og Heyerdahl. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
SJETTE FAR I HUSET: Johan H. Andresens er sjette sjefen i Andresen-dynastiet. I går kom familiekrøniken om Norges rikeste mann og de fem generasjonene foran - tett vevd sammen med familienavn som Astrup, Fearnley og Heyerdahl. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 2005 solgte Johan H. Andresen sine siste tobakkaksjer for 3,3 milliarder kroner.

Først sju år seinere har 50-åringen kuttet røyken.

- Jeg sluttet å røyke først nå i vår. Ikke det at jeg har merket noen helseproblemer, men jeg bestemte at nå fikk det være nok. Det har gått helt greit å slutte, sier Johan H. Andresen til Dagbladet.

- Hva tenker du om å ha tjent en formue på varer som har forårsaket død og alvorlige helseskader?

- Jeg har ikke gjort meg større refleksjoner enn de som sitter i Finansdepartementet og krever inn skatter og avgifter for de samme varene.

Alltid en sigarett Fram til faren med samme navn døde i fjor - han som alltid hadde en sigarett i munnviken når han lot seg avbilde i media og som alltid ble assosiert med Tiedemanns Tobaksfabrik - brukte han jr. i navnet. Blant folk flest var han like kjent som tobakkarvingen eller tobakkprinsen.

Nå er junior blitt senior og den ubestridte dynastisjefen i sjette forretningsgenerasjon Andresen og investeringsselskapet Ferd.

- En familiekrønike, var betegnelsen forfatter og professor i økonomisk historie, Knut Sogner, da Pax Forlag presenterte en murstein av en saga under det presise navnet «Andresens».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer