Baneheia-drapene

Endelig hjemme - etter 21 år

I natt kom Viggo Kristiansen hjem til Kristiansand for godt – etter å ha sonet 21 års fengsel for drapene i Baneheia.

- HEI, HEI: Her ankommer Viggo Kristiansen barndomshjemmet som en fri mann. Video: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KRISTIANSAND (Dagbladet): Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt, knivstukket og drept i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000.

Klokka 03.20 i natt, fire og en halv time etter at de Viggo Kristiansen ble hentet av faren på Ila fengsel, kom han hjem til Kristiansand. 42-åringen som har tilbrakt halve livet i fengsel, var ikke interessert i å snakke med de rundt 15 pressefolkene som stod og ventet på ham.

Først da han med bestemte skritt hadde gått inn i døra til barndomshjemmet, kom det høyt og tydelig, til moren som ventet inne:

HJEMME: Terje Helland fra støttegruppa for Viggo Kristiansen om hjemkomsten. Video: Henning Lillegård Vis mer

- Hei!

Få sekunder seinere gikk faren Svein, og de to støttespillerne, Terje Helland og Eivind Pedersen inn i rekkehuset.

I 2002 ble Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen dømt – Kristiansen for begge drapene, mens Jan Helge Andersen ble dømt for å ha voldtatt og drept Stine Sofie Sørstrøen.

I går kveld, ved 23-tiden ble Viggo Kristiansen hentet på Ila fengsel, av faren Svein, og kjørt hjem til Kristiansand – som en fri mann. Etter gjentatte forsøk fikk advokat Arvid Sjødin – på vegne av Viggo Kristiansen – den 18.februar i år medhold av Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker at saken skal gjenopptas.

FRAMME: - Hei! sa Viggo Kristiansen tydelig da han gikk inn døra til barndomshjemmet i natt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FRAMME: - Hei! sa Viggo Kristiansen tydelig da han gikk inn døra til barndomshjemmet i natt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

I går besluttet Høyesterett at Viggo Kristiansen skulle løslates, etter å ha sonet 21 års fengsel.

Hjem etter 21 år

Da de – Viggo Kristiansen og faren – ved 03.20 tiden i natt kom hjem til Kristiansand, ønsket hverken Viggo eller faren ønsket å snakke med mediene, før de gikk inn i boligen.

Det eneste som nå synes helt klart, er at Viggo Kristiansen ikke skal tilbake til fengselet, som har vært hans hjem de siste 21 årene. Og at han har bestemt seg for å bli boende i Kristiansand.

Etter at Gjenopptakelseskommisjonen først ga ham medhold i å få prøvet saken på nytt, og statsadvokaten i Oslo bestemte at påtalemyndigheten ikke ville prosedere på forvaring, og til slutt Høyesterett som i går besluttet at Viggo Kristiansen skulle løslates.

«Ingen bevis»

Hva påtalemyndigheten kommer til å prosedere på, når saken kommer opp på nytt, er usikkert.

Enten kommer statsadvokaten til å be Borgarting lagmannsrett dømme Viggo Kristiansen til fengsel i 21 år, for drapene i Baneheia, eller legge ned påstand om full frifinnelse.

Advokat Arvid Sjødin er overbevist om at påtalemyndigheten kommer til å kaste kortene, og be om at lagmannsretten frifinner Viggo Kristiansen for de grufulle drapene i Baneheia for 21 år siden.

- Det finnes ingen bevis som knytter Viggo til ugjerningene. Derimot er det bevis – telefonbeviset – som utelukker Viggo, sier hans forsvarer, advokat Arvid Sjødin til Dagbladet.

Fri mann

Sjødin var selv ikke til stede i Kristiansand, da Viggo og faren i natt kom hjem til Sørlandets hovedstad. Men en av de som i mange år har jobbet tett sammen med Sjødin, for at Viggo Kristiansen skulle få saken opp på ny, Terje Helland, tok imot far og sønn, da de i natt kom hjem.

- Det er historisk dag. Endelig er Viggo løslatt, og en fri mann, sier Terje Helland til Dagbladet.

VINKER: Viggo Kristiansens far hentet sønnen på Ila tirsdag 1. juni. Video: Vegard Krüger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Helland er overbevist om at Viggo Kristiansen har vært utsatt for et justismord.

- Nå avventer vi lagmannsretten behandling. Når Borgarting lagmannsrett endelig har frifunnet Viggo, kommer vi med krav om erstatning.

- Han har sittet uskyldig i fengsel for drap han ikke har begått i 21 år, sier Sjødin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer