Endelig hjemme etter fem års mareritt i Brasil

Forretningsmennene Arvid Birkeland og Trygve Kristiansen er hjemme i Norge, etter fem års mareritt i Brasil.

ENDELIG FRI:  Arvid Birkeland kommer i dag hjem til Norge, etter fem år i Brasil. Han er fortsatt anklaget for internasjonal organiser kriminalitet. Men har nå fått sitt norske pass tilbake. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
ENDELIG FRI: Arvid Birkeland kommer i dag hjem til Norge, etter fem år i Brasil. Han er fortsatt anklaget for internasjonal organiser kriminalitet. Men har nå fått sitt norske pass tilbake. Foto: Gunnar Hultgreen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang på fem år er Arvid Birkeland tilbake i Norge. Sammen med flere andre forretningsmenn er han siktet for organisert kriminalitet i Brasil.

I dag klokken 14.50 lander flyet med Arvid Birkeland på Gardermoen. Snaut fire år etter at han, Trygve Kristiansen og flere andre norske forretningsmenn ble arrestert i Natal i Brasil. Arrestasjonene var en samordnet aksjon, hvor Oslo politidistrikt og det føderale politiet i Brasil deltok.

B-gjengen
Birkeland og Kristiansen og de andre ble anklaget for å tilhøre den kriminelle B-gjengen, og beskyldt for organisert internasjonal kriminalitet.

De har siden sittet i varetektsfengslet i Natal og seinere har de vært ilagt husarrest.

Men dommeren i saken besluttet til protester fra Policia Federal å gi dem passene tilbake.

Kristiansen er nå i Norge, hvor han forbereder en rettssak mot en tidligere norsk ansatt i Brasil. Ifølge Kristiansen har trønderen gitt falske opplysninger til politiet i Brasil.

- Glad
Påstander som Kristiansen mener er en vesentlig årsak til at han har vært anklaget for kriminalitet i Brasil.

- Jeg gleder meg til å komme hjem til Norge, sa Arvid Birkeland, før han gikk på flyet hjem til Norge.

Både Kristiansen og Birkeland har vært helt klare på at de skal reise tilbake til Brasil - til tross for at de alvorlige siktelsene mot dem ikke er henlagt.

Tidligere har både Trygve Kristiansen og Arvid Birkeland fortalt til Dagbladet at de ikke gir seg og kjemper videre til anklagene mot dem er henlagt.

Økokrim
Økonomirapporter fra Økokrim har vært sentrale i etterforskningen mot nordmennene. Økonomirapportene hadde bare tatt utgangspunkt i likningene til de norske forretningsmennene. Noe som fikk etterforskerne i Policia Federal til å konkludere med nordmennene var nødt til å ha investert kriminelle penger i Brasil.

Til tross for at dette er tilbakebevist fra forretningsmennene og skriftlig dokumenter, har Policia Federal valgt å tolke likningstallene slik at nordmennene var nødt til å være kriminelle.

Signalene fra dommer Mario Jambo har de siste månedene vært tydelig på at anklagene mot de norske forretningsmennene er på vei til å smuldre bort.

Dagbladet er kjent med at Trygve Kristiansen, Arvid Birkeland og de andre norske forretningsmennene forbereder erstatningssøksmål mot norske myndigheter, for den urett de har vært utsatt for.

BRASIL, 20090524. «OPERASJON PARADIS»
Trygve Kristiansen slåss for livet sitt i Brasil.
Den tidligere ustraffede forretningsmannen fra Trondheim er anklaget mafiavirksomhet. På den vakre stranda i Ponta Negra så Kristiansen muligheter for å bygge et turistparadis.
Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
BRASIL, 20090524. «OPERASJON PARADIS» Trygve Kristiansen slåss for livet sitt i Brasil. Den tidligere ustraffede forretningsmannen fra Trondheim er anklaget mafiavirksomhet. På den vakre stranda i Ponta Negra så Kristiansen muligheter for å bygge et turistparadis. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer