Endelig hjemme

Flyet med de 24 amerikanske besetningsmedlemmene har landet på Hawaii. Før de landet, sørget de for å få seg et ordentlig amerikansk måltid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter 12 dager med diplomatisk tautrekking beklaget til slutt USA hendelsen, der det topphemmelige EP-3-flyet kolliderte med et kinesisk jagerfly og ble tvunget til å lande på den kinesiske øya Hainan.

Flyet med de 24 amerikanerne - 21 menn og 3 kvinner - tok av fra Hainan klokka 1.30 natt til i dag norsk tid. Noen timer senere landet det på en amerikansk flybase på stillehavsøya Guam.

Der fikk mannskapet anledning til å ringe hjem til sine familier, dusje og spise. Fordi de 24 skal ha savnet amerikansk mat under gjesteoppholdet i Kina, fikk de servert steik, salat, potetmos, småkaker og eplepai på amerikansk vis. Etterpå ble de flyet videre av et amerikansk militærfly, og ved 1830-tida landet det på Hawaii.

Ifølge CNN er alle 24 i god form. De gleder seg til å komme hjem til familie og venner.

Beklager dødsfallet

USA nektet å beklage det kineserne hevdet var en krenkelse av kinesisk luftrom. Men de beklaget at en kinesisk jagerflyger omkom i kollisjonen mellom de to flyene.

- Både president George Bush og utenriksminister Colin Powell har uttrykt sin oppriktige beklagelse over at dere har mistet en pilot og et fly, het det i et brev som USAs ambassadør i Beijing går overleverte til kinesiske myndigheter.

Samtidig med at flyet tok av, kunngjorde den amerikanske forsvarsledelsen at landet ville fortsette sine såkalte rekognoseringsflygninger langs kysten av Kina.

Om Kina også er villig til å gi slipp på det avanserte spionflyet som fortsatt står på en flystripe på Hainan, er ikke kjent.

I LUFTA: Continental-flyet tar av fra Haikou flyplass i morgentimene i dag.Foto: SCANPIX/AP