Endelig hjemme

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Så er Kjell Inge Røkke endelig hjemme. Dagens Næringsliv kunne i går fortelle at finans- og industrimannen, som skapte en formue på fisk i amerikanske farvann, nå definitivt er gjenoppstått som norsk forretningsmann. De utenlandske overbygningene på industriimperiet er flyttet til Norge fra De nederlandske Antillene og Luxemburg.
  • Det er tvilsomt om hjemflyttingen får nevneverdig økonomisk betydning. Røkke har jo flagget hjem det meste av kapitalen gjennom sine investeringer i Norway Seafoods, Aker og Kværner. Selv flyttet han hjem i 2000. Det betydde nok mer enn den flyttingen som nå skjer. Hans selskaper i Norge skatter naturligvis i Norge, og det samme gjør han.
  • Man skal imidlertid ikke undervurdere den symbolske betydningen av hjemflyttingen. Nå kan han ikke lenger kritiseres for å holde sin økonomi unna både futen og offentligheten gjennom selskaper i ekstremt kapitalistvennlige land. Under kampen om Kværner var det ikke noen fordel for Røkke i konkurransen med det russiske Yukos, at han ikke var helnorsk som kapitalist. Nå vil all hans virksomhet være underlagt norske offentlighetsregler. Det blir enklere å få innsikt i hva han virkelig eier, hans soliditet kan lettere bli bekreftet.
  • Kjell Inge Røkke har oppnådd en eventyrlig status i norsk forretningsliv. Mye av glansen rundt ham henger sammen med at han er selfmade, at han omgir seg med noe av den glamour som vi forbinder med internasjonale berømtheter i forretnings- og underholdningsindustrien. Men Røkke har også som industrimann satt seg i respekt. Det er lenge siden han måtte slite med outsiderstemplet når han meldte seg i kampen om verdiene.
  • Beslutningen om å føre hjem siste del av imperiet er derfor naturlig. Men det er også en utfordring til andre som fortsatt driver sine forretninger mer eller mindre proforma utenfra, men som har ektefelle, barn og kystlinje i Norge. Rett nok er det oppsiktsvekkende få som har flyttet ut. Det bekrefter kanskje det kapitalisten Trygve Hegnar en gang bemerket om at Norge er et skatteparadis for næringslivet. Røkke syns kanskje også det?