- Det var en skremmende opplevelse, men nå skal vi hjem å feire. Sergej forteller om isfjellet som reiste seg som en vegg og knuste store deler av isflaket som den russiske forskerekspedisjonen seilte på. Flyet med de 12 polarforskerne, som kom fra Svalbard, landet klokka 15. 00 lokal tid i St. Petersburg idag.
Global oppvarming
Onsdag i forrige uke sank forsvant 90 prosent av forkningsstasjonen deres i havet nord for Svalbard. Oceanograf Sergej Kuzmin er ikke i tvil om grunnen.
- Ulykken vi var utsatt for er et resultat av global oppvarming av kloden. Det var det vi var sendt ut for å forske på. At det endte met at vårt isflak ble knust er et resultat av klimaendringer, at det endte godt, må vi bare være takknemlige for, sier Kuzmin.
Ingen panikk
Han forteller at alle var redde de ulykken skjedde, men at det ikke var panikk.
- Polarforskere er åpne mennesker, og vi er oss bevisst de farene fi utsetter oss for. Det var ingen panikk, sier Kuzmin.
Han gliser bledt, og tar sin kone Irina og sønnen Ivan i hver sin hånd.
- Nå skal vi hjem og feire, sier han. Det er 11 måneder siden ekspedisjonen forlot først St. Petersburg, og så Murmansk. Og både kona og sønnen henger med i svingen i svingdøra idet Sergej forlater flyplassen Pulkova i det som trolig er litt mer enn vanlig polartempo.