- Endelig hjemme!

ST. PETERSBURG (Dagbladet.no): De hadde sett døden i hvitøyet i isødet nord for Svalbard. I dag kom Sergej Kuzmin og de 11 andre polfarerne hjem til sin Irina og sønnen Ivan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var en skremmende opplevelse, men nå skal vi hjem å feire. Sergej forteller om isfjellet som reiste seg som en vegg og knuste store deler av isflaket som den russiske forskerekspedisjonen seilte på. Flyet med de 12 polarforskerne, som kom fra Svalbard, landet klokka 15. 00 lokal tid i St. Petersburg idag.

Global oppvarming

Onsdag i forrige uke sank forsvant 90 prosent av forkningsstasjonen deres i havet nord for Svalbard. Oceanograf Sergej Kuzmin er ikke i tvil om grunnen.

- Ulykken vi var utsatt for er et resultat av global oppvarming av kloden. Det var det vi var sendt ut for å forske på. At det endte met at vårt isflak ble knust er et resultat av klimaendringer, at det endte godt, må vi bare være takknemlige for, sier Kuzmin.

Ingen panikk

Han forteller at alle var redde de ulykken skjedde, men at det ikke var panikk.

- Polarforskere er åpne mennesker, og vi er oss bevisst de farene fi utsetter oss for. Det var ingen panikk, sier Kuzmin.

Han gliser bledt, og tar sin kone Irina og sønnen Ivan i hver sin hånd.

- Nå skal vi hjem og feire, sier han. Det er 11 måneder siden ekspedisjonen forlot først St. Petersburg, og så Murmansk. Og både kona og sønnen henger med i svingen i svingdøra idet Sergej forlater flyplassen Pulkova i det som trolig er litt mer enn vanlig polartempo.

HJEMME: Sergey Kuzmin kunne endelig møte kona Iina på flyplassen i St. Petersburg, etter 11 måneder på polarbasen som onsdag sank under dramatiske omstendigheter.