Endelig hjemme

En australsk ingeniør er tilbake i Melbourne etter 47 dager som gissel i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den australske ingeniøren Douglas Wood kom hjem til Melbourne i Australia etter å ha vært tatt som gissel i Irak.

Det første han gjorde var å beklage sin uttalelse på tv  mens han satt fanget, om at koallisjonsstyrkene måtte trekke seg ut av Irak, skriver nyhetsbyrået AP.

Det ble kjent at Wood var bortført da kidnapperne fikk offentliggjort et videoopptak på en arabisk tv-kanal 1. mai som viste ham med automatvåpen rettet mot hodet. På opptaket ba han USA, Storbritannia og Australia om å trekke ut styrkene sine fra Irak.

64-åringen var blitt bortført en dag tidligere etter å ha møtt på et falskt forretningsmøte. Kidnapperne krevde at Australia trakk ut sine 1.400 soldater og betale 120 millioner kroner i løsepenger.

Etter 47 dager i fangenskap i et hus i Ghazaliya, et sunni-område i Baghdad, ble han satt fri av irakiske og amerikanske styrker under en husransakelse.

Det første Wood gjorde under pressekonferansen på flyplassen i Melbourne, var å trekke tilbake alt han ble tvunget til å si på videoopptaket.

-Ærlig talt, så vil jeg beklage, både overfor president Bush og statsminister Howard for det jeg uttalte i fangenskap, sier Wood.

- Jeg tror faktisk jeg er et levende bevis på at det fungerer å lære opp det irakiske militæret, for det var nettopp irakere som fikk meg ut, sier han.

Wood ønsket ikke å snakke mye om den traumatiske tiden i fangenskap, hvor han blant annet ble sparket og barbert av alt håret. Han fortalte han fryktet han ikke kom til å overleve.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer