Endelig hos Arafat

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen skal utenriksminister Jan Petersen møte palestinernes president Yassir Arafat i Ramallah. Det er et besøk israelerne liker dårlig. Det er også israelsk press som medfører at Petersen møter Arafat nå og ikke for en snau måned siden da han var på Israel-besøk. For statsminister Ariel Sharon nekter å møte politikere som også møter Arafat.

EU omgår det israelske ultimatumet ved å sende sine statsråder og andre høytstående representanter på to separate besøk, ett til Sharon og ett til Arafat. Denne politikken har også Norge valgt å følge. Vi mener imidlertid at norske myndigheter selv og ikke israelerne skal bestemme hvem norske statsråder skal møte på palestinsk side. På den bakgrunn burde Petersen også ha besøkt Arafat da han møtte Sharon i midten av september.

Petersens besøk hos den isolerte Arafat kommer på et viktig tidspunkt. De siste dagene har israelske soldater rasert hele boligkvarterer i den palestinske flyktningleiren Rafah i Gaza. 1500 palestinere er blitt hjemløse fordi israelerne har vært på jakt etter hemmelige tunneler der det kan smugles inn våpen. FNs generalsekretær Kofi Annan har helt rett når han nok en gang minner Israel om at uforholdsmessig bruk av makt i tett befolkede områder bryter med internasjonale menneskerettigheter.

Det er viktig for palestinerne at Norges utenriksminister stiller opp hos Yassir Arafat. Men Jan Petersen bør klart understreke at den palestinske selvstyremyndigheten nå må rydde opp i eget hus. Maktkampen mellom Arafat og statsminister Ahmed Qurie, bedre kjent som Abu Ala, er uverdig og gjør palestinernes situasjon enda vanskeligere.

Når utenriksminister Petersen neste gang besøker Ariel Sharon, bør han avlegge Yassir Arafat et besøk samtidig. Verken EU eller Norge har prøvd å utfordre Sharon i denne saken. Det er på tide å forklare Israels statsminister at han ikke kan diktere dagsorden for utenlandske politikere. Norge kan i denne saken bruke all den moralske tyngde landet fortsatt har.