MENNESKEVERD: - Vi er veldig takknemlige for støtten vi har fått av støttespillere i Norge og fra norske myndigheter. Norge har vist oss en veldig stor medmenneskelighet og setter menneskeverd høyt, sier Suhaila. Fra venstre:  Bassam, Suhaila, Alaa og Rashid. Foto: Øystein Windstad
MENNESKEVERD: - Vi er veldig takknemlige for støtten vi har fått av støttespillere i Norge og fra norske myndigheter. Norge har vist oss en veldig stor medmenneskelighet og setter menneskeverd høyt, sier Suhaila. Fra venstre: Bassam, Suhaila, Alaa og Rashid. Foto: Øystein WindstadVis mer

- Endelig i Norge og trygg fra krigen

Flere måtte bo på gata uten helsehjelp i Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha stått fast i Tyrkia siden september har problemene løst seg for flere hundre syriske flyktninger som skal til Norge.

Syrerne ble godkjent av norske myndigheter og fikk opphold i Norge som FN-kvoteflyktninger. De skulle egentlig vært på plass i Norge i september. Nå er et halvt års mareritt over.

 - Nå er endelig barna våre trygge fra krigen. Vi er veldig takknemlige for at Norge tar i mot oss. Nå ønsker vi å komme i gang med å etablere oss og være med å gi tilbake og bidra til denne nasjonen som viser oss slik medmenneskelighet, sier ekteparet Rasheed og Suhaila etter å nettopp ha landa på Gardermoen.  

- Vil ta opp igjen utdanningen Ekteparet kom sammen med sønnene sine Alaa og Bassam. Familien kom med en gruppe på tilsammen 37 syriske flyktninger som landet på Gardermoen tirsdag.

- Nå vil vi fortsette med utdanningene våre som ble stoppet på grunn av krigen, forteller de to brødrene.

Alaa sier han ønsker å studere medisin og bli kirurg. Bassam sier han ønsker å satse på fotball og at han har sett at Norge er en sportsnasjon.   

Flere bodde på gata Norge sa ja til å ta i mot 1000 kvoteflyktninger fra krigsherja Syria i 2014. Gjennom FN og Flyktningkonvensjonen er Norge forplikta til å ta i mot mennesker på flukt fra krig.

Flesteparten kom til Norge som planlagt, men 263 ble holdt tilbake av tyrkiske myndigheter. Det halve året de måtte vente ble svært tøft for mange av dem.

Flere måtte bo på gata og mange var alvorlig syke og fikk ikke helsehjelp.

Ei av kvinnene som kom tirsdag har kreft og har ikke fått behandling for den alvorlige sykdommen det halve året hun satt fast i Tyrkia. Derfor var det en synlig glede i ansiktene på de 37 som nå landet trygt på norsk jord tirsdag.  

Møtt med roser På Gardermoen ble flyktningene møtt med roser av Hiam Al-Chirout. Hun kommer opprinnelig fra Syria selv. Hun har hatt kontakt med flyktningene nesten daglig det siste halve året og Al-Chirout har jobbet aktivt som frivillig for å bistå dem.

Al-Chirout er SV-politiker i Vestfold og har tatt politisk initiativ for å bistå flyktningene.

- Nå er jeg bare lykkelig for at det har ordnet seg for dem og at de endelig er her. Endelig kan de starte nye liv i trygghet, forteller Al-Chirout som jobber som lærer. 

NYTT LIV: Mohammed med ett norsk flagg han fikk som velkomstgave på Gardermoen. Det er venta at i løpet av en april så vil alle de 263 flyktningene som har stått fast i Tyrkia være på plass i Norge. De vil ble bosatt i kommuner som Stor-Elvdal, Oslo og Bergen blant andre. Foto: Øystein Windstad
NYTT LIV: Mohammed med ett norsk flagg han fikk som velkomstgave på Gardermoen. Det er venta at i løpet av en april så vil alle de 263 flyktningene som har stått fast i Tyrkia være på plass i Norge. De vil ble bosatt i kommuner som Stor-Elvdal, Oslo og Bergen blant andre. Foto: Øystein Windstad Vis mer

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) har tatt opp flyktningene sin sak i Stortinget og i Dagbladet.  

Letta statssekretær En annen som også er glad over at flyktningene har kommet til Norge er Jøran Kallmyr (Frp), statssekretær i Justisdepartementet.

- Jeg er veldig letta. Vi har jobba veldig mye med denne saken og det har vært en fortvilt situasjon for oss. Vi har sagt ja til å ta i mot flyktningene som ikke fikk reise. Vi vet at dette har vært veldig vanskelig for dem som har stått fast. Nå ser det heldigvis ut som utfordringene er over og at alle vil være her i løpet av kort tid, forteller Kallmyr.

Han sier at problemet kommer av at Tyrkia har tatt i mot 1,7 millioner flyktninger på kort tid og at det har vært veldig mye å håndtere for tyrkiske myndigheter.

Statssekretær Kallmyr minner om hva disse menneskene har flykta fra.

- Vi skal ta i mot mennesker som er i nød og når vi da har bestemt oss for å ta i mot dem så er det viktig å få dem hit. De flykter fra blant andre ISIL som er en ekstremt voldelig organisasjon som gjør grusomme handlinger, sier Frp-statssekretæren. 

SPENT: Hiam Al-Chirout venter på Gardermoen på at de 37 flyktningene fra Syria skal lande. Hun har som frivillig jobbet i seks måneder nesten daglig for at flyktningene skulle komme til sikkerhet i Norge, slik norske myndigheter sa ja til i august 2014. Foto: Øystein Windstad
SPENT: Hiam Al-Chirout venter på Gardermoen på at de 37 flyktningene fra Syria skal lande. Hun har som frivillig jobbet i seks måneder nesten daglig for at flyktningene skulle komme til sikkerhet i Norge, slik norske myndigheter sa ja til i august 2014. Foto: Øystein Windstad Vis mer