Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Endelig i Norge

I fire år har Kieu Tran kjempet for å få hundre statsløse flyktninger til Norge. I går landet de første familiene på Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LØRENSKOG (Dagbladet): Hun står i ankomsthallen på Gardermoen med favnen full av blomster og norske flagg. Halvannet år er gått siden Stortinget stemte for å la rundt hundre statsløse, vietnamesiske flyktninger på Filippinene få komme til slektningene sine i

Norge. Det markerte slutten på en årelang kamp for Kieu Tran. I dag er ventetiden endelig over. Om få minutter lander de første sju familiene på Gardermoen.

-  Jeg har ventet på dette øyeblikket i fire år, men om jeg blir utålmodig har jeg ingenting å klage over. Disse familiene har ventet i 17 år.

Ankomst Norge

I ankomsthallen på Gardermoen er det flere spente ansikter. Hai Huynh (42) og Lanh Nguyen (33) fra Blystadlia skal ønske Hais to fettere og familiene deres velkommen. Selv om de har hatt kontakt på telefon, blir dette første gang på 17 år at Hai står ansikt til ansikt med slektningene. Rundt dem venter omtrent tjue norsk-vietnamesere i samme ærend. Videokameraene står på pause, barna drar i nystrøkne kjoler. Alles blikk er vent mot døra.

-  Der er de!

Det blinker i kameraer. Øyne blir blanke. På toppen av et lass med kofferter sitter Yvonne Pham (4) i en rosa kjole. Noen har stukket et norsk flagg inn i hånda hennes. Etter 21 timer på reisefot er øynene vanskelig å holde åpne. Hai kommer bort og gir pappaen hennes en stor klem. Familien er samlet.

I nytt hjem

Lørenskog kommune har takket ja til å motta to av de vietnamesiske familiene. Flyktningkonsulent Nina Duoung tarYvonne, broren Ray (7), pappa Dong Van Pham (44) og mamma Alma Pham (27) med til sitt nye hjem i en hvitmalt enebolig i Lørenskog. Ved hjelp av tolk viser Nina familien rundt i huset, forklarer hvordan de skrur på varmekablene i gulvet og at vaskemaskinen ennå ikke virker. Dong og Alma bare smiler.

-  I dag er det 17 år og sju dager siden jeg kom som flyktning til Filippinene. Det verste er usikkerheten. Som flyktning bekymrer du deg hele tida for framtida. Det er vanskelig å forsørge familien. Vi har drømt om å komme til Norge så lenge, og nå er det virkelighet. Dette føles veldig sterkt, sier Dong.

Store utfordringer

Barna hviner mens de løper rundt i sitt nye hjem. Foreløpig er rommene tomme. I løpet av uka får Dong og Alma en etableringssum fra kommunen. Så må de selv dra rundt i butikker og kjøpe alt fra senger og bord til lamper og kjøkkenutstyr. De må innom helsestasjonen for sjekk, ta vaksiner, besøke barnas nye skoler og forberede seg på norskkurs. Selv om den usikre flyktningtilværelsen er over er det ikke gjort i en håndvending å tilpasse seg livet i et helt nytt land.

-  De fysiske utfordringene er ofte de tøffeste for flyktninger, sier flyktningkonsulent Nina Doung.

-  Kulda tar tid å venne seg til. Det gjør også stillheten. De fleste som kommer til Norge er vant med langt flere mennesker. Mange kommer også fra helt andre skolesystem enn det norske, så det tar tid å bli kjent.

I tillegg bærer mange flyktninger på traumer, som de fortrenger helt til de kommer hit.

Velkomstfest

Men før hverdagen begynner er det duket for fest. Lan og Hai har forberedt velkomstmiddag med vårruller, scampi og blekksprutwok. Sønnen Viet (10) har allerede vist Ray rommet sitt. Nå sitter gutta på senga og spiller videospill. Dong og Alma har mange drømmer for framtida.

-  På Filippinene jobbet jeg som skredder. Jeg vet ikke om det passer i Norge. Hvis ikke, vil jeg prøve å finne meg noe annet å jobbe med. Jeg vil bli en god innbygger, sier Dong.

Kona nikker.

-  Først og fremst vil jeg lære meg norsk. Så vil jeg at barna skal begynne på skolen og få et fint liv, sier hun.

Dong Pham holder rundt kona.

-  Jeg vil gjerne takke den norske stat for at dere lot oss komme hit. Dere har reddet oss.

NYTT LIV: Brødrene Carlo (6) og Charlie Pham (3) med kusina Yvonne Pham (4) bærer det norske flagget inn i sitt nye hjem. De tre barna skal bo et steinkast unna hverandre i Lørenskog, og Carlo begynner på norsk skole allerede til høsten.
REDNINGSKVINNE: Dong og Ca Van Pham takker Kieu Tran (til venstre) for at hun har gitt dem et nytt liv i Norge.
FESTMÅLTID: Jennifer, Alma, Dong og Ca Van Pham får servert sitt første måltid i Norge hjemme hos fetteren Hai og kona Lahn.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media