Endelig ja-fest

KØBENHAVN (Dagbladet): Det ble en overlegen ja-seier på 55 prosent under den danske EU-avstemningen i går. Norges ambassadør i Danmark,Thorvald Stoltenberg, har tapt to EU-avstemninger. I går var han derimot stolt og glad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Danskenes ja betyr at det forpliktende samarbeidet i Europa fortsetter. Et nei ville trolig betydd en nedbygging av dette samarbeidet, og hatt en veldig negativ smitteeffekt i Europa, mener Stoltenberg.

- Dessuten: Danmark er en av våre kanaler inn i EU, og det ville ikke vært i Norges interesse om denne kanalen hadde blitt svekket, sier Thorvald Stoltenberg, som var stolt og glad på danskenes vegne.

For sjelden har vi sett en statsminister investere så mye tid og prestisje og arbeide så målbevisst for å overbevise det danske folk.

- Takk. Takk til dere alle sammen. Jeg er så lettet og glad. Det var en rørt og uvanlig ydmyk statsminister Poul Nyrup Rasmussen som i går kveld tok imot hyllesten fra sine egne. EU-avstemningens overlegne seierherre var aldri sikker på seier.
Først da alle stemmene var talt opp, og resultatet viste en overbevisende ja-seier våget Nyrup Rasmussen å forlate sitt statsministerkontor for å møte sine sosialdemokratiske partivenner i Folketinget.

Vel inne på sosialdemokratenes valgvake - hvor han ble møtt av syngende, øldrikkende partikollegaer, røde faner, rød og hvite parasoller og fortettet seiersstemning - torde han slippe jubelen løs: Han hadde klart å overbevise flertallet av EU-kritiske dansker om at Amsterdam-traktaten ikke betydde mer union, men snarere mer sosialdemokratiske og nordiske verdier.

Et nederlag ville vært uutholdelig for Nyrup Rasmussen, og et stort personlig prestisjenederlag for ham. Statsministeren har hele tida solgt Amsterdam-traktaten som et nordisk prosjekt - og i hele valgkampen hevdet at det er danskene som har satt de kraftigste fingeravtrykkene på traktaten.

Ja-sidens seier var solid, men fortsatt er EU-motstanden sterkt - og deler Danmark på midten.