Endelig ja fra drømmedama

Marit Arnstad (50) har lenge vært ønsket på det rødgrønne laget. I går returnerte Senterpartiets mest ettertraktede dame til toppolitikken.

FIKK JA FRA ARNSTAD: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kommer ut på slottsplassen for å presentere Marit Arnstad (Sp) som ny samferdselsminister. Arnstad er ikke bare populær i eget parti, Stoltenberg er bare en av mange utenfor Sp som har ventet på at hun skal returnere til toppolitikken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FIKK JA FRA ARNSTAD: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kommer ut på slottsplassen for å presentere Marit Arnstad (Sp) som ny samferdselsminister. Arnstad er ikke bare populær i eget parti, Stoltenberg er bare en av mange utenfor Sp som har ventet på at hun skal returnere til toppolitikken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gårsdagens statsrådsskifte førte Marit Arnstad tilbake til statsminister Jens Stoltenbergs bord. Arnstad var en av arkitektene bak det rødgrønne prosjektet før hun forsvant ut av politikken. Nå er hun tilbake.

- «Åran» går, og barn blir eldre. Nå tror jeg at jeg skal få det til. Engasjementet forsvinner ikke, og jeg gleder meg til å jobbe med politisk arbeid igjen, sier Marit Arnstad, nå ny samferdselsminister.

Ikke bare Sp-leder Liv Signe Navarsete og et kriserammet parti er glade for Arnstads comeback.

Statsminister Jens Stoltenberg la på Slottsplassen i går ikke skjul på at han er fornøyd med å få Arnstad med på laget.

Favoritt De to har ikke før jobbet sammen i regjering før, men kjenner hverandre godt fra mange år i politikken. Stoltenberg hadde stor respekt for henne som olje- og energiminister i Bondevik I-regjeringen, og Arnstad var som parlamentarisk leder i Sp med i delegasjonen som forhandlet fram Soria Moria-erklæringen sammen med Ap og SV i 2005.

Hun var Stoltenbergs favoritt til å bli olje- og energiminister. Det vakte derfor stor overraskelse og skuffelse i Sp at Arnstad under innspurten av Soria Moria-forhandlingene i 2005 sa nei til å bli statsråd.

Alenemora tok pause fra politikken for å ta seg av sønnen August.  

- Vinnerlag Arnstad fikk mye oppmerksomhet da hun som første kvinnelige statsråd besøkte Saudi-Arabia i 2000. På denne turen hadde hun med seg sin da åtte måneder gamle sønn. At hun i tillegg var alenemor gjorde at besøket hennes vakte oppsikt langt utenfor Saudi-Arabias grenser.

Nå er sønnen 12 år, og tida er åpenbart inne for toppolitikk igjen. Arnstad skal ukependle til Oslo, mens sønnen skal bo hjemme i Skatval.

- Nå har vi satt laget som skal vinne valget i 2013, sier Liv Signe Navarsete.

Etter det Dagbladet erfarer, er rokeringene i Sp bestemt for lenge siden og planlagt for en god stund siden. Men bråket i SV kom i veien i vinter.

Torsdag ble landbruksoppgjøret vedtatt i Stortinget, fredag ble revidert budsjett vedtatt og Stortinget har tatt sommerferie. Det var rykter om rokeringer fredag, men da preget Aung San Suu Kyis besøk det politiske Norge.

Brekk ga i går uttrykk for at han ikke hadde bedt om å få gå. Det har etter det Dagbladet erfarer, heller ikke Kleppa gjort. Nå blir Brekk parlamentarisk leder i Stortinget.

Kleppa er sterk kandidat til å bli fylkesmann i Rogaland etter stortingsperioden.

Rival? - Jo tidligere man kan få Marit med på laget, jo bedre. Noen av oss har ventet på dette lenge, sier en sentral Sp-kilde. Det har vært spekulert i at det var Navarsete ikke har ønsket Arnstad inn, at hun ikke ønsket konkurranse.

Dette er helt feil, sier kilder nær Navarsete.

Navarsete har brukt Arnstad som rådgiver over lang tid, og skal lenge ha ønsket henne inn som statsråd. Samtidig har Arnstad også blitt omtalt som en «prinsesse vil ikke», som har takket nei flere ganger. Navarsete selv kommenterte påstandene om uvilje mot Arnstad i Dagbladet i oktober 2009.

- Det er reinhekla vrøvl! Jeg er ikke redd flinke folk, tvert imot, dem vil jeg bygge opp. Hun har sagt at hun vil tilbake til politikken. Det er jeg kjempeglad for, jeg har aldri ønsket at hun skulle reise hjem. På et eller annet tidspunkt kommer hun tilbake, sa Navarsete da.

Veteranjubel En av dem som jublet i går, var Sp-veteran Johan J. Jakobsen. Han synes timingen for byttet er perfekt.

- Dette var et veldig smart grep. Nå får statsrådene litt tid til å sette seg inn i sakene. Og så har jo veldig stor sans for Marit, da, sier den tidligere partilederen som representerte Nord-Trøndelag i en årrekke.

- Hun hadde jo høy stjerne som olje- og energiminister. Hun er veldig populær i Sp, og er godt likt også utenfor Sp. Ethvert parti ville hatt Marit med på sitt lag, mener Jacobsen.