Endelig jubel for Gordon Brown

Oppvaskmøte endte med hurrarop i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Statsminister Gordon Brown ble mottatt med jubel da han kom til det som var spådd å bli et oppvaskmøte i Labours gruppe i Parlamentet. Kun et fåtall krevde hans avgang.

Partifeller kom med hurrarop og hamret i bordplater for å vise sin begeistring før de tok fatt på dagsordenen mandag kveld.

Den hjertelige mottakelsen kan tyde på at Brown har bredere støtte enn mange har antatt, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Lederen for Labours parlamentariske gruppe, Tony Lloyd, sa i kveld at han ikke tror noen i partiet vil forsøke å utfordre Brown som partileder.

Uttalelsen ble gitt til Sky News rett etter Browns møte med Labours parlamentarikere.

Elendig valg

Brown har stått under intenst press den siste uken, etter at en serie ministere har forlatt hans regjering, samt et ydmykende valgnederlag.

Valgresultatet på 15,3 prosent i valget på nytt EU-parlament var langt verre enn selv de mest pessimistiske forståsegpåerne hadde spådd på forhånd.

Oppslutningen plasserte Labour på en ydmykende tredjeplass i valget, bak det nesten dobbelt så store konservative Tory-partiet og det euroskeptiske UK Independence Party.

- Dette er et veldig, veldig dårlig valg, oppsummerte Labours nestleder Harriet Harman mandag.

Skjebnemøte

Men til tross for dette, ser oppslutningen om Brown ut til å ha økt i løpet av helgen.

Hovedårsaken er trolig at Brown fortsatt har sterke støttespillere, som handelsminister Peter Mandelson, kombinert med at få ser seg tjent med å skulle ta over skuta nå.

- En av grunnene til at vi ikke har en slik person, er at folk i regjeringen har høye tanker om Gordon Brown og står bak ham.

- En annen grunn er at hvis vi skulle få en tredje leder i denne valgperioden, vil det bli et uimotståelig press om nyvalg, sier Mandelson.

Møtet i Underhuset mandag kveld ble ansett for et skjebnemøte for Brown. Enkelte Labour-parlamentarikere skal ha krevd at Brown går av, blant annet tidligere innenriksminister Charles Clarke. Men alt i alt sluttet partifellene opp om Brown, ifølge møtedeltakere.

Gir seg ikke

Brown skal også ha gjort det klart at han akter å bli sittende.

- Han er en fighter, sier Bob Ainsworth, som akkurat er blitt utnevnt til ny forsvarsminister.

Men Brown kom også med innrømmelser.

- Jeg har mine sterke sider, og jeg har mine svakheter. Jeg vet det er noe jeg gjør bra, og andre ting ikke så bra, skal Brown ha sagt, samtidig som han lovet å opptre på en mer kollektiv måte, ifølge nyhetsbyrået DPA.


Bare 17 av 350

BBC meldte at Labour-opprørerne ikke hadde samlet nok støtte fra medlemmer av Underhuset til å kreve Browns avgang.

En angivelig e-post-aksjon blant Labour-representantene mot Brown skal også ha roet seg betydelig. Ifølge en ringerunde gjennomført av britisk presse i helgen vil bare 17 av 350 Labour-representanter si at de støtter opprøret, tross full anonymitet. (NTB-Reuters-DPA).

 

 

FRA OPPVASK TIL JUBEL:  Statsminister Gordon Brown på vei hjem til Downing Street i kveld etter Labours gruppemøte i det britiske parlamentet.  Tross 15 prosent til Labour ved EU-valget og kraftig trøbbel i egen regjering, fikk han jubelrop på det som skulle være et oppvaskmøte. Foto: ALISTAIR GRANT, AP/SCANPIX.
FRA OPPVASK TIL JUBEL: Statsminister Gordon Brown på vei hjem til Downing Street i kveld etter Labours gruppemøte i det britiske parlamentet. Tross 15 prosent til Labour ved EU-valget og kraftig trøbbel i egen regjering, fikk han jubelrop på det som skulle være et oppvaskmøte. Foto: ALISTAIR GRANT, AP/SCANPIX. Vis mer