VÅPENHVILE I GÅR: Det var rolig utenfor sentralfengselet i Kisangani i går, etter nesten ett døgn med unntakstilstand og opptøyer inne i fengselet ble det avtalt våpenhvile mellom de innsatte og de militære. Foto: Dagbladet
VÅPENHVILE I GÅR: Det var rolig utenfor sentralfengselet i Kisangani i går, etter nesten ett døgn med unntakstilstand og opptøyer inne i fengselet ble det avtalt våpenhvile mellom de innsatte og de militære. Foto: DagbladetVis mer

- Endelig kan jeg gå kveldstur i luftegården

Fengseldirektøren har ennå ikke våget seg inn i fengselet etter de voldsomme opptøyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Joshua French er veldig fornøyd med våpenhvilen som ble fremforhandlet i går, men sier han og Tjostolv Moland ennå ikke har hørt noe fra norsk UD.

De innsatte i sentralfengselet i Kisangani inngikk i går ettermiddag en fredsavtale med fengselsmyndighetene og de militære, etter nesten ett døgn med unntakstilstand og opptøyer.

Men det er fortsatt de innsatte som har kontroll på innsiden av fengselet der de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French sitter dømt til døden for drapet på sjåføren Abedi Kasongo.

Opptøyene startet med en konflikt melllom ulike grupperinger inne i fengselet, men etter det Dagbladet erfarer var det da politi fra utsiden kom inn for å roe gemyttene, at det virkelig gikk galt.

Da slo de innsatte seg sammen mot politiet.
 
Fryktet angrep fra Hæren Dagbladet snakket med Joshua French på telefonen sent i går kveld. Da var han ute og gikk en kveldstur i fengselsgården. Det har ikke de to nordmennene kunnet gjøre tidligere, fordi de vanligvis blir låst inn på cella hver ettermiddag ved femtida.

- Det er deilig å kunne gå fritt rundt om kvelden også, sier den dødsdømte nordmannen.

Det er kjøligere i fengselsgården om kvelden enn når sola steker midt på dagen.

VÅPENHVILE I GÅR: - Det er deilig å kunne gå fritt rundt om kvelden også, sier Joshua French til Dagbladet. Tjostolv Moland (t.v).  Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
VÅPENHVILE I GÅR: - Det er deilig å kunne gå fritt rundt om kvelden også, sier Joshua French til Dagbladet. Tjostolv Moland (t.v). Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet Vis mer

French forteller at de aldri var redde for angrep fra andre innsatte, men at de fryktet hæren skulle gå til angrep når situasjonen var som mest uoversiktelig natt til mandag. Det kunne blitt farlig.

Mistet kontrollen Etter det Dagbladet erfarer mistet militæret og fengselsledelsen rett og slett kontrollen på innsiden av fengselsmurene. Hver gang politi og militære prøvde å ta seg inn, haglet det murstein og stein fra de mer enn 300 fangene mot fengselets hovedport.

Fangene brente et stort bål midt på plassen, og en ny helseklinikk satt opp av Røde Kors ble ramponert.

Dagbladets representant Claude Nzunzu som var utenfor fengselet søndag, observerte at det ble skutt i lufta med skarpe skudd, og at militære kastet sjokkgranater inn over murene.

Ifølge kilder Dagbladet har snakket med skal de innsatte ha holdt seg våkne hele natta for å være klare til å stå imot en eventuell storming fra de militære.

- Måtte rømme Dagbladets representant rapporterer at det fortsatt er et stort oppbud av militære styrker utenfor fengselet mandag kveld. Søndag ble det meldt at fengselsdirektør Kudura Ramazani ble angrepet under opptøyene, men når Dagbladet treffer direktøren idag utdyper han:

- Under de harde kampene inne i fengselet ble mange såret, ni personer fikk alvorligere skader. Disse får nå medisinsk behandling men er i militærpolitiets varetekt. Selv ble jeg holdt igjen av innsatte, men kom meg unna uten skader da steinene begynte å hagle. Jeg måtte rømme ut av fengselet for ikke å bli truffet, forteller Ramazani.

Han forteller at opprøret begynte etter uoverenstemmelser om de sanitære forholdene, og at flere var misfornøyd med at de satt fengslet uten dom. Flere skal også ha vært opprørt over at de ikke fikk bruke stemmeretten under presidentvalget som ble avholdt i Kongo i går. Ifølge al-Jazeera ble minst 7 mennesker drept i ulike sammenstøt på valgdagen. På grunn av urolighetene ble valget utsatt flere steder, og fortsetter i dag.

- Vil bli straffet I løpet av den kaotiske natten klarte hele elleve fanger å rømme. Det opplyser kilder i den kongolesiske etterretningstjenesten ANR til Dagbladet. Nå skal ni av dem være tatt, mens to fortsatt er på frifot. Opplysningene bekreftes av kilder i FN-opperasjonen Monusco, som har en stor base i Kisangani.

UOVERSIKTELIG FANGEOPPRØR: Søndag kveld var det fangeopprør i sentralfengselet i Kisangani, der de dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland sitter fengslet. Politi og militære omringet fengselet av frykt for at noen av de innsatte skulle rømme, det ble skutt salver i lufta og kastet tåregass, ifølge en kilde Dagbladet snakket med. 11 innsatte rømte iløpet av natta opprøret stod på, men ni av dem ble arrestert etter kort tid. Minst ni personer fikk alvorlige skader. Dagbladet snakket med fengselsdirektøren i dag; han har ennå ikke vært inne i fengselet. Foto: Dagbladet
UOVERSIKTELIG FANGEOPPRØR: Søndag kveld var det fangeopprør i sentralfengselet i Kisangani, der de dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland sitter fengslet. Politi og militære omringet fengselet av frykt for at noen av de innsatte skulle rømme, det ble skutt salver i lufta og kastet tåregass, ifølge en kilde Dagbladet snakket med. 11 innsatte rømte iløpet av natta opprøret stod på, men ni av dem ble arrestert etter kort tid. Minst ni personer fikk alvorlige skader. Dagbladet snakket med fengselsdirektøren i dag; han har ennå ikke vært inne i fengselet. Foto: Dagbladet Vis mer

- Det har vært forhandlinger mellom oss i fengselsledelsen, de militære og de innsatte. Røde Kors var involvert i disse forhandlingene. Etterforskningen pågår fortsatt, de som er ansvarlige for disse opptøyene vil bli straffet i henhold til kongolesisk lov, sier fengselsdirektøren.

Ramazani forteller at han fortsatt ikke har vært inne i fengselet etter opptøyene, og sier det er de militære som er ansvarlige for sikkerheten på innsiden av murene nå.

Britisk UD bekymret Joshua French bekrefter på telefon at han snakket med direktøren i ettermiddag gjennom fengselsporten. Mens Dagbladet snakker med fengseldirektøren blir han oppringt av en av president I DR Kongo Joseph Kabilas rådgivere. Hva ville han? Spør Dagbladet.

- Regjeringen i Kinshasa har blitt kontaktet av en britisk diplomat som var bekymret. Han var spesielt opptatt av hvordan det gikk med Joshua French etter opptøyene. Jeg svarte at alt var bra med de to, forteller Ramazani.

Fengselsdirektøren legger til at nordmennene ikke vil bli overført til et annet sted eller til Kinshasa som følge opptøyene, men lover norske myndigheter at de skal få snakke med Moland og French på telefonen om de ringer.

- Forsøkte å oppnå kontakt Pressevakt Hilde Steinfeldt forteller at Utenriksdepartementet (UD) mandag gjentok oppfordringen overfor kongolesiske myndigheter om å overføre de to drapsdømte nordmennene til et annet fengsel, ifølge NTB. Dagbladet var sent i går kveld i kontakt med Utenriksdepartementet for å høre om de hadde snakket med nordmennene.

- Jeg vet at vi har forsøkt å komme i kontakt med dem, men jeg vet ikke om vi har lykkes med det, sier pressevakt i UD Hilde Steinfeldt til Dagbladet.

- Vi har ikke snakket med noen i Utenriksdepartementet de siste dagene, sier Joshua french på telefon til Dagbladet.

DAGEN DERPÅ: Murstein ligger igjen på bakken utenfor fengselets hovedinngang dagen etter de voldsomme opptøyene, der stein og murstein haglet mot alle som forsøkte å nærme seg.  Foto: Dagbladet
DAGEN DERPÅ: Murstein ligger igjen på bakken utenfor fengselets hovedinngang dagen etter de voldsomme opptøyene, der stein og murstein haglet mot alle som forsøkte å nærme seg. Foto: Dagbladet Vis mer
FANGEOPPRØRET OVER: Røde Kors har fremforhandlet en avtale mellom de innsatte og de militære i Kisangani nesten ett døgn etter at det brøt ut opptøyer inne i sentralfengselet i Kisangani, der Tjortolv Moland og Joshua French sitter fengslet. Bildet er tatt inne i sentralfengselet i Kisangani ved en tidligere anledning. Foto: Espen Røst / Dagbladet
FANGEOPPRØRET OVER: Røde Kors har fremforhandlet en avtale mellom de innsatte og de militære i Kisangani nesten ett døgn etter at det brøt ut opptøyer inne i sentralfengselet i Kisangani, der Tjortolv Moland og Joshua French sitter fengslet. Bildet er tatt inne i sentralfengselet i Kisangani ved en tidligere anledning. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer