Endelig kan Jens smile

Ap gjør et kjempehopp på MMIs siste partibarometer og noterer 28,6 prosent, den beste målingen på nesten to år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg nyter roen i partiet og regjeringens motgang.

Partilederen kom i går kveld ut fra kino med ungene og fikk tallene i hånda:

Ap bykser fram 7,4 prosentpoeng, og bakgrunnstallene er gode. De usikre Ap-sympatisørene er blitt færre, og partiet vinner stemmer fra KrF, SV og aller mest fra Høyre. Samtidig har Ap fortsatt et stort velgerpotensial å hente ut.

Og Bondevik II-regjeringen sliter mer enn noen gang før. Samlet går partiene som styrer landet, tilbake med 4 prosentpoeng til 23 prosent. Ikke siden høsten 2000 har Høyre hatt lavere oppslutning: 13,3 prosent. KrF fortsetter nedgangen og ender på 7,6 prosent.

Fred og ro

Det gledelige for venstresida er at Ap ikke spiser av SVs velgermasse. Kristin Halvorsens parti vokser over 2 prosentpoeng og har erstattet Høyre som Norges tredje største parti. Frp opplever sin største nedgang på lang tid, men ligger fortsatt mer enn 10 prosent over valgresultatet.

Jens Stoltenberg gleder seg over de gode tallene og har årsaken på fingrene.

- Folk reagerer på økende arbeidsledighet og høye strømpriser. Samtidig har Frp støttet regjeringens usosiale kutt på budsjettet. Og selvfølgelig er det viktig at vi har hatt ro i partiet siden landsmøtet. Det har vært noe av mitt bidrag til resultatet, sier Stoltenberg. Selv om han pliktskyldigst legger til at meningsmålingene går opp og ned, er det ingen tvil om at det er godt for ham å se så gode tall. Sist de snuste på 30-tallet var i mars/april 2001.

- Det er hyggelig, klart det, sier Jens og smiler.

Ikke bare solskinn

Valgforsker Frank Aarebrot deler Stoltenbergs oppfatning om strømkrisen. Det merkelige er at ikke KrF, partiet til olje- og energiminister Einar Steensnæs, har fått en hardere støyt.

- Det er spennende at det er Høyre som får karamellen. Det er de som har solskinnssakene. Det kan imidlertid være slik at de får gevinsten i oppgang og tilsvarende smell i nedgangstider for regjeringen. Fordi folk assosierer Høyre sterkest med regjeringen, sier Ap-mannen Aarebrot.

Han tror samtidig at velgerne straffer Frp for å spille på begge lag, ved både å støtte regjeringens budsjett og være i opposisjon.

  • Dersom MMIs måling ble valgresultatet, ville det være flertall i Stortinget både for en konstellasjon med Ap, KrF og SV og for en regjering med AP, Sp og SV.
  • AP ville sittet med 55 representanter alene.
AP-HJERTE GLEDER SEG: Jens Stoltenberg hygget seg i går kveld både over en knallgod måling for Arbeiderpartiet og filmen «Hjem, kjære hjem», som han anbefaler varmt.