OPPHEVET: I dag ble «Don´t ask, don´t tell»-regelen i det amerikanske forsvaret oppheva.15. desember i fjor møtte demonstranter opp med disse t-skjortene i et forsøk på å presse gjennom opphevelsen. Noen øyeblikk senere ble den det.  Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/SCANPIX
OPPHEVET: I dag ble «Don´t ask, don´t tell»-regelen i det amerikanske forsvaret oppheva.15. desember i fjor møtte demonstranter opp med disse t-skjortene i et forsøk på å presse gjennom opphevelsen. Noen øyeblikk senere ble den det. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/SCANPIXVis mer

Endelig kan løytnant Josh vise sitt sanne jeg

Hysj-lov om homofili opphevet i det amerikanske forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Inntil i dag har det amerikanske forsvaret forbudt åpne homofile menn og kvinner å tjenestegjøre for landet sitt.

Fra i dag er det slutt på det.

Den såkalte « Don't Ask, Don't Tell»-bestemmelsen som gikk ut på at det var greit å være homofil i det amerikanske forsvaret så lenge man ikke fortalte det til noen, og så lenge ingen spurte, ble innført i 1993 under president Bill Clinton.

I dag ble hysj-regelen oppheva.

Og Pentagon er klare for den nye hverdagen, sier de.

- Dette kommer ikke som noe overraskelse. Vi er forberedt. Folk vet akkurat hva de skal gjøre etter opphevelsen sier Pentagon-talsmann George Little.

Har trent Ifølge nyhetsbyrået AP opplyser Pentagon at 97 prosent av militæret i USA har gjennomført trening om den nye bestemmelsen.

Organisasjoner for homofiles rettigheter jubler. De mener det er på tide.

- Nasjonen vår vil endelig lukke døra for urettferdighet overfor homofile og lesbiske, sier pådriver Nancy Pelosi som er demokrat i California, ifølge Al-Jazeera.

Kjempet i 18 måneder The New York Times skriver i dag om en fremtredende forkjemper for de homofiles rettigheter, J. D. Smith. I dag kunne han komme ut av skapet og avsløre sitt egentlige navn: Josh Seefried (25) tjenestegjør i det amerikanske luftforsvaret.

Nå kan flere tusen andre gjøre det samme, skrive avisa.

- Jeg hadde alltid følelsen av at jeg løy til dem og at jeg ikke kunne være del av den militære familien, sier løytnanten.

SKREIV UNDER: President Barack Obama skrev under på opphevelsen i desember i fjor. I dag trådde den i kraft. Foto: REUTERS/Jim Young/SCANPIX
SKREIV UNDER: President Barack Obama skrev under på opphevelsen i desember i fjor. I dag trådde den i kraft. Foto: REUTERS/Jim Young/SCANPIX Vis mer

- Jeg føler jeg kan bli kjent med folket mitt igjen. Når jeg går på et juleselskap, kan jeg faktisk ha med personen jeg er i et forhold med. Det er en stor lettelse, sier han.

Ikke er alle er like glade i den nye åpne linja. Republikanerne Howard P. McKeon i California og Joe Wilson i South Carolina har bedt Pentagon om å utsette tiltaket. De hevder troppsjefer og andre ledere i forsvaret ikke er forberedt.

Det er likevel ikke ventet at veldig mange vil komme ut av skapet i dag.

- Hovedpoenget er at det ikke betyr noe lenger. Vår følelse er at dagen i dag vil foregå som alle andre dager, sier Doug Wilson i Pentagon.

Kom ut av skapet på Twitter Løytnant Josh Seefried har kriget i 18 måneder for å gjøre slutt på hemmeliggjøringen i forsvaret.

Han har blitt intervjuet på TV og alltid blitt skyggelagt. Han startet etter hvert organisasjonen OutServe som består av homofile, lesbiske, biseksuelle og transseksuelle soldater.

Gruppa med de hemmelige medlemmene har vært et av pressmidlene til at presient Barack Obama skrev under på opphevelsen i desember i fjor.

På mikrobloggtjenesten Twitter har han i dag fjernet det anonyme bildet på sin profil og avslørte i 06-tida i morges sitt sanne ansikt.

KOM UT: Josh Seefreid har kjempet for opphevelsen av hysj-regelen i 18 måneder. I dag i 06-tida kunne løytnanten i det amerikanske luftforsvaret endelig stå fram. Faksimile: Twitter
KOM UT: Josh Seefreid har kjempet for opphevelsen av hysj-regelen i 18 måneder. I dag i 06-tida kunne løytnanten i det amerikanske luftforsvaret endelig stå fram. Faksimile: Twitter Vis mer