Endelig kan Ramon reise hjem

STAVANGER (Dagbladet): Filippinske Ramon Russel (34) har bodd seks år på et forlatt cruiseskip på Vestlandet etter at de norske eierne stakk av. Nå kan han endelig reise hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ramon har aldri hatt ferie. Hans kone ble gravid på båten og fødte parets sønn, Noralf, på Filippinene for vel to måneder siden.

Hjem til sønnen

Omsider ser det ut til at skandaleskipet «Mayan Empress» vil bli solgt på tvangsauksjon, og Ramon Russels ensomme liv i en bortgjemt vestlandsfjord går mot slutten.

- Jeg vil gjerne se min sønn, jeg har bare et bilde av ham. Men aller helst vil jeg fortsatt jobbe på båten og tjene penger til min familie hjemme på Filippinene, forteller Ramon Russel til Dagbladet.

Han og kompisen Neil M. Minerales lønnes av et skipsverft, de forrige eiernes kreditorer. De sørger for vedlikehold og starter motorene en gang i uka. Ramons sønn er oppkalt etter verkstedformannen, Noralf Matre, som har vært filippinernes trygge holdepunkt i hverdagen.

Grådighet

Historien om Ramon Russel og «Mayan Empress» er en fortelling om filippinsk nøysomhet og tålmodighet i møte med en grådig internasjonal kapitalisme.

De norske rederne Normann og Jørn Tandberg engasjerte Russel som sjømann på cruiseskipet. Men han har aldri seilt en nautisk mil med kolossen. Den ble liggende i opplag, fordi Tandberg ganske enkelt forsvant og aldri gjorde opp en regning.

Slik har åra gått, byråkrati og rettsapparat har arbeidet tregt, men nå er alt klart for at skipet igjen snart kan seile på de sju hav.

- Jeg er en lykkelig mann, men jeg forstår ikke hvorfor jeg er her, som sjømann på et skip som alltid ligger ved kai, sa Ramon Russel til Dagbladet første gang vi skrev om skipsskandalen, i fjor vinter.

Seiler videre

Ramon Russel har levd svært enkelt, det er sjelden han unner seg en middag. Alle penger har han sendt hjem til familien. De har bygd seg hus, og han setter av midler til et fond for sønnen Noralf. Pappa Ramon ønsker at Noralf skal bli advokat eller lege.

Nå venter han spent på hvem som kjøper farkosten, som kan ta 180 biler og 800 passasjerer. Russel håper han blir mannskap på et skip som går i internasjonal trafikk.

- Men jeg vil bare seile til vennlige land. Hvis vi skal gå mellom muslimske land, kan det fort bli problemer, og jeg blir redd. Så jeg vil ikke seile for enhver pris, sier Ramon Russel til Dagbladet, og legger stolt til at sønnen Noralf i dag er akkurat to måneder og ti dager gammel.

VIL SEILE: Ramon Russels (34) har bodd seks år på et cruiseskip som norske redere forlot i en vestlandsfjord. Ramon håper han snart kan få se sin sønn, Noralf, oppkalt etter verkstedformannen som har hjulpet filippinerne i Norge.