MED VISUM: Noen minutter over klokka 09 kom tolken Faizullah Muradi (22) ut av den norske ambassaden i Roma med visum i passet, slik at han kan reise til Norge. Til venstre advokt Ettore Berretta, til høyre støttespiller Morten Ekeland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MED VISUM: Noen minutter over klokka 09 kom tolken Faizullah Muradi (22) ut av den norske ambassaden i Roma med visum i passet, slik at han kan reise til Norge. Til venstre advokt Ettore Berretta, til høyre støttespiller Morten Ekeland. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Endelig klar for avreise

Etter gårsdagens forviklinger kan Faiz Muradi i dag sette seg på flyet til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• SISTE: Noen minutter over klokka 09 hentet Faiz visumet til Norge på ambassaden i Roma.

ROMA (Dagbladet): Noen minutter før klokka 21.00 i går kveld ankom Muradi og Ekeland Roma, og sjekket inn på hotell bare et steinkast fra den norske ambassaden.

Mens de var på vei, fikk de meldingen om at ambassaden allerede har ordnet Faiz' visum til Norge, og at han bare trenger å dukke opp der og hente det før avreisen til Fiumicino-flyplassen og flyet til Norge.

Denne utviklingen er den utkastede tolken godt fornøyd med. Han trodde opprinnelig han skulle være tilbake i Norge i går.

- Før ambassaden kom på banen, var det ikke sikkert at jeg kunne komme tilbake til Norge i dag. I går ble jeg sendt mellom Utlendingsdirektoratet og Politiets utlendingsenhet, men ambassaden har ordnet visum veldig raskt, sier 22-åringen til Dagbladet.

Roser ambassaden Også støttespiller Ekeland roser den norske ambassaden for innsatsen.

NY ETAPPE TILBAKELAGT: I 21-tida i går ankom Faiz Muradi (22) og støttespiller Morten Ekeland Roma, der et visum allerede ligger og venter på den norske ambassaden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY ETAPPE TILBAKELAGT: I 21-tida i går ankom Faiz Muradi (22) og støttespiller Morten Ekeland Roma, der et visum allerede ligger og venter på den norske ambassaden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er godt at ambassaden endelig tar ansvar og viser hvordan dette skal gjøres, sier han.

Nå gleder Faiz seg til endelig å komme tilbake til Norge.

- Jeg er sliten og har gått gjennom mye. Men nå er jeg opprømt og glad.

- Veldig takknemlig Faiz roser vennen Ekeland for innsatsen han har gjort etter at han kom til Italia søndag.

- Før Morten kom, måtte jeg ordne alt selv - dokumenter, transport, tilhold, og så videre. Etter at Morten kom, har han gjort 80 prosent av arbeidet. Jeg er veldig takknemlig overfor ham.

Faiz skal etter planen lande på Gardermoen i dag klokka 16.50 - en dag seinere enn han selv trodde han skulle komme tilbake til Norge.

Hans advokat Arild Humlen sier forsinkelsen skyldes uenighet om ansvarsfordelingen mellom de gjeldende etatene. Dette avvises av etatene.

Siste godkjenning Årsaken til forsinkelsen er, ifølge advokat Humlen, at Politiets utlendingsenhet (PU), som hadde ansvaret for å få ham til Norge, har sendt saken tilbake til Utlendingsdirektoratet (UDI) - som i sin tur har sendt saken til ambassaden i Roma, der Faiz måtte dukke opp for å hente de nødvendige reisedokumentene.

- Det er en arbeidskrevende prosess, og det er blitt problemer med å avklare hvilken etat som har ansvaret for hva, sier Humlen til Dagbladet.

Humlen forklarer at det allerede tirsdag var klart at det bare gjensto en siste godkjenning fra PU før Faiz kunne sette seg på flyet til Norge.

- Men etter en lang drøfting kom PU til at de likevel ikke har ansvaret for å få ham til Norge. Dermed sendte de saken tilbake til UDI, og nå har ambassaden i Roma overtatt. Der vil han få utlevert reisedokumenter, sier Humlen.

Pressevakt Andreas Skjøld-Lorange i Justisdepartementet sier saken nå ligger på UDIs bord. Han vil verken bekrefte eller avkrefte at det har vært uenighet mellom de ulike myndighetsinstansene.

- Aldri PUs ansvar PU kjenner seg ikke igjen i framstillingen.

- Vi har aldri fått noen henvendelse i saken. Det er UDI som har ansvaret, sier pressevakt Kjersti Hafstad til Dagbladet.

- PU sa selv at det var deres ansvar å få Faiz tilbake til Norge. Det gjaldt helt fram til klokka 13.00 onsdag, sier Humlen.

Også UDI avviser at det har vært uenighet mellom etatene.

- UDI tar ansvaret for å få Muradi til Norge, og samarbeider med ambassaden for å få ham hit så raskt som mulig. UDI og PU har hele veien hatt avklarte roller seg imellom - PU er ikke involvert i hjemreisen til Muradi, sier UDIs pressevakt Kjersti Vaugelade-Baust til Dagbladet.

- Har bevis Advokat Humlen sier han kan dokumentere at PU satt med ansvaret gjennom utstrakt telefonkontakt mellom ham og ledelsen og saksbehandler i PU.

- Det går også fram av Utledingsnemndas (UNEs) omgjøringsvedtak (opphevelsen av Faiz' utvisning) av i går at PU får ansvar for oppfølging av saken, sier han.

Faiz' sak er blitt hastebehandlet i byråkratiet etter at justisminister Anders Anundsen (Frp) mandag kunngjorde at tolken, som ble kastet ut av Norge forrige tirsdag, får komme tilbake, etter massivt press fra støttespillere.

Tirsdag sendte Justisdepartementet instruks til UNE om å omgjøre utvisningsvedtaket. Deretter gikk saken ifølge advokat Humlen til UDI, som i sin tur ga PU beskjed om å hente Faiz tilbake til Norge så fort som mulig. Men der stoppet altså prosessen opp, ifølge advokaten.