Endelig klart for Hamsun

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Endelig ser det ut til at Steven Holls hamsunsenter på Hamarøy skal bli virkeliggjort. Torsdag i forrige uke vedtok Nordland fylkesting å garantere for den regionale finansiering av senteret, det som ennå mangler av sponsormidler. Det betyr at de lovede statlige pengene skal bevilges til høsten. Dersom byggearbeidene kommer igang i 2007, kan Holls høyst særpregede tårn stå ferdig til 4. august 2009 og 150-årsjubileet for Hamsuns fødsel.

Det står ikke til å nekte at det har vært mange skjær i sjøen under seilasen mot de avgjørende vedtak som nå er fattet. Det gjenstår forøvrig ennå å se at regjeringen står ved sitt løfte om tilskudd. Det er ikke bevilget penger på inneværende års budsjett. Men det ville være litt av et løftebrudd om ikke budsjettet for 2008 inneholder de nødvendige 32 millioner kroner til senteret som ligger i Kulturdepartementets langtidsplan. Det er på tide at det reises et minnesmerke over vår litterære nobelprisvinner. Det drøyer jo ellers både i hovedstaden og andre steder Hamsun hadde tilknytning til med i gi ham den heder han fortjener.

Det var et dristig grep av dem som står bak planene om Hamsunsenteret å velge den modernistisk orienterte og kontroversielle amerikanske arkitekten Steven Holl til å tegne minnesmerket. Det har da også vært debatt og strid om utformingen, som unektelig vil skille seg ut i landskapet. Men det gjorde jo også dikteren, og den nordnorske kulturarbeideren Jack Berntsen påviste mens det stormet som verst rundt Holls tårn, at tårnets utforming i høyeste grad er i Hamsuns ånd: «Jeg var kommet til tårnet. Det stod et tårn foran mig, jeg støtte mot det og jeg så det tydeligere og tydeligere, et sort, ottekantet tårn, som vindenes tårn i Athen, om De har sett en tegning av det. Jeg står ved dette tårn, jeg hører atter et: Kom! Og jeg går ind.», heter det i Mysterier .

La oss glede oss og gratulere Nordland og hele Nord-Norge i dag da Steven Holls prosjekt blir presentert i Oslo. Det er en stor dag for hele det kulturelle Norge.