Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Endelig kom gleden til gårds

BERGEN/OSLO (Dagbladet): Natta var svartere enn fortvilelsen som har naget foreldrene til Stein Vatne da telefonen ringte. «Sønnen deres er frigitt!», sa stemmen i den andre enden. Den beskjeden har Norvald og Ingebjørg ventet på i nesten ni måneder. Endelig kom gleden til gårds.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka var 02.00 natt til søndag da telefonen ringte hjemme hos Ingebjørg og Norvald Vatne. Midt i svarteste natta kom budskapet de i uvisshet og fortvilelse har ventet på.

 - Jeg trodde ikke det var sant med det samme. Jeg gikk ut på kjøkkenet og så ut over Seimsvannet, mens jeg gråt mine modige tårer. Morgenlyset kom - og med det glei frykten, som har gnagd meg i alle disse månedene, over i stille glede, sier Ingebjørg Vatne til Dagbladet.

Gjenforening

Søndagen ble langt fra stille. Til det hvite huset på Vatne, på en høyde over Seimsvannet utenfor Bergen, strømmet det inn hilsener, folk og blomster.

 - På morgenkvisten ringte selveste utenriksminister, Knut Vollebæk, for å dele gleden med oss. Vi feiret Steins frihet med kaffe og bløtkake, sier Ingebjørg fra farsgården hvor de i går kveld også arrangerte bursdagsselskap for barnebarnet.

 Samtidig var firebarnsfaren Stein Vatne på vei til Equador for å gjenforenes med kona, Janet, og deres ti år gamle datter. Her i Norge bor Vatnes tre andre barn.

 - Hvert sekund, hver time, i alle disse månedene har vi tenkt på Stein. At han nå er har fått friheten tilbake er helt fantastisk. Nå må jeg se sønnen min så fort som mulig, sier Ingebjørg.

 Og det vil hun få, i følge Sjur Torgersen i Utenriksdepartementet. Han reiste sammen med Vatne til Equador i går kveld.

 - Etter all sannsynlighet vil Stein snart komme til Norge, sier Torgersen til Dagbladet på telefon fra flyplassen i Bogotá.

Tviholdt på håpet

Ingebjørg har passert 80 år, Stein Vatne fylte 47 år i fangenskap. Han er hennes eneste gjenlevende sønn, og hun har vært redd for at tiden skulle løpe i fra henne før hun fikk se ham igjen.

 - Hver dag etter at han ble bortført har vært en kamp for å beholde håpet. Men vi kunne ikke gi slipp på det. For Stein var den eneste sønnen vi hadde igjen. Vår andre mistet vi altfor ung. Han var bare 39 år da han døde av kreft, sier mor Vatne.

 I går snakket hun med Steins kone Janet på telefonen.

 - Janet jublet. Og datteren deres Carmen gleder seg til å vise pappaen sin hvor stor hun er blitt. Veslejenta hadde bursdag i forrige måned, sier Ingebjørg.

 I går kveld fikk kone og datter møte Stein Vatne da han kom til Equador.

Offisiell glede

For familien var frigivelsen av Stein Vatne den største gleden de kunne blitt tildelt. Men også for det offisielle Norge, med utenriksministeren i spissen, var det en stor dag i går.

 - Jeg mottok nyheten med lettelse og glede, og jeg er meget takknemlig over at nesten ni måneders nitidig arbeid fra norsk side har gitt resultat. Vi kunne jo aldri være helt sikre på at dette kom til å gå bra, sier utenriksminister Knut Vollebæk til Dagbladet.

 Gleden delte han med familien Vatne.

 - Derfor ringte jeg foreldrene som har vært aller mest berørt. De har hatt en tøff tid og det var fint å kunne ønske dem til lykke, sier Vollebæk som også var i kontakt med Stein Vatne i går. .

 - I samtale med Stein uttrykte jeg glede over at dette dramaet nå var over. Han fortalte at han var i forbausende god form, selv om det var litt mindre igjen av ham nå enn for ni måneder siden. Vi var begge preget av stundens alvor og dens glede, sier Knut Vollebæk.

<B>FRIHET:</B> Gleden kom til gårds i går. Norvald (79), og Ingebjørg (80), har ventet i over ni måneder på at sønnen skulle få friheten tilbake. Nå feirer foreldrene, Stein er en fri mann. Foto: ODDMUND LUNDE
Hele Norges coronakart