Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Endelig kommer de hjem

De tre amerikanske astronautene skulle hjem verdensrommet i mars, men dét satte Columbia-ulykken en stopper for. I dag kom hjelpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 07.56 i dag tidlig kom det russiske romskipet Sojus TMA-2 fram til den internasjonale romstasjonen (ISS) etter en to dagers reise fra den russiske basen. Etter 90 minutter med sikkerhetskontroller, gikk den amerikanske astronauten Edward Lu og den russiske kosmonauten Yuri Malenchenko om bord i romstasjonen ISS og hilste på amerikanerne Kenneth Bowersox, Donald Pettit og russiske Nikolai Budarin.

De tre har vært fanget i verdensrommet siden romferja Columbia styrtet 1. februar i år. Nå får de endelig komme hjem til familie og venner.

- Samarbeidet om den internasjonale romstasjonen er blitt satt på en stor prøve, sier nestleder Frederick Gregory hos NASA om Columbia-ulykken.

- Men samarbeidet er blitt styrket av utfordringene. Dette viser at vi kan takle alle hindringer vi møter i framtida.

Etter litt opplæring setter trioen kurs for jorda 3. mars i et eldre Sojus-romskip som allerede var koblet til ISS. Det andre skipet blir igjen på ISS som livbåt for Lu og Malenchenko.

Hele den amerikanske romferjeflåten ble satt på bakken etter Columbia-ulykken, og dermed var russiske Sojus det eneste fartøyet som kunne frakte mennesker til og fra ISS. Det fører også til en liten historisk kuriositet: Dette blir første gang amerikanske astronauter kommer hjem i et russisk romskip.

Edward Lu og Yuri Malenchenko var en rask tur innom ISS i verdensrommet i 2000. Nå skal de bli om bord til oktober.

HJEM: Endelig får Nikolai Budarin (t.v.), Kenneth Bowersox og Don Pettit kommer hjem til jorda.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media