BLIR SOL: Til helga blir været fint i store deler av Nord-Norge. Her et bilde av Hestmona på Helgeland tatt i 2009. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
BLIR SOL: Til helga blir været fint i store deler av Nord-Norge. Her et bilde av Hestmona på Helgeland tatt i 2009. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer

Endelig kommer sommeren til Nord-Norge

Meteorologene melder middels vær på Østlandet, mens varmen endelig kommer til Nord-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Midt på treet sommervær.

Det sier Magnus Ovhed ved Meteorologisk institutt om været Oslo og Østlandet kan vente seg denne uka.

Med andre ord, så blir det trolig ikke de største værendringene i hovedstadsområdet, selv om det starter bra.

Vekslende sol, byger og temperaturer rundt 20 grader dagtid har vært gjennomgangstonen for store deler av Sør-Norge, mens det lenger nord har vært kjøligere.

Væromslag i nord

Det siste er i ferd med å endre seg

- Seint i morgen kommer varmlufta til Nordland. Med det kommer temperaturer helt oppe i 25 grader, sier Ovhed.

Han legger til at værskiftet også kommer til å gjelde Troms og store deler av Finnmark. Særlig i vestlige strøk blir det fint i Norges nordligste fylke.

Også meteorolog Kristen Ravnestad ved konkurrenten Storm melder om at godværet endelig kommer dit.

–Dette kommer av en varmfront som beveger seg nordover, og i helga blir det høye temperaturer stort sett i hele Nord-Norge, selv om det kan komme noen byger, sier Ravnestad.

Varmest i Trøndelag

Men aller varmest i den nærmeste tida blir det i Trøndelag, mener meteorologene.

Her kan det komme temperaturer helt opp i 30 grader, for eksempel i Trondheim.

- Denne uka blir det varmest og finest i Trøndelag. Utover mot helga blir det større sjanser for regn også her, men temperaturene fortsetter å være gode ut uka, sier Ravnestad.

Vått på Vestlandet

Magnus Ovhed i Meteorologisk institutt spår at det også blir godt sommervær i Møre og Romsdal, mens Sogn og Fjordane faller inn i værområdet til resten av Vestlandet.

Der har det lenge vært grått og vått.

- I dag blir det ganske greit vær på deler av Vestlandet, med relativt høye temperaturer, men utover morgendagen kommer landsdelen inn i et nedbørsområde. Det blir ikke pøsregn i Bergen, men i helga blir det ganske fuktig og lite badevær i landsdelen, sier Magnus Ovhed.

Usikkert neste uke

Til neste uke er det vanskeligere å spå, mener Kristen Ravnestad ved Storm. Dette på grunn av et svakt lavtrykk som styrer været i landet.

Han tror imidlertid ikke at dagens beste temperaturer, med for eksempel opp mot 25 grader på deler av Østlandet, kommer til å være normen.

- Neste uke blir det neppe stabilt fint vær i landet, men det vil være relativt milde temperaturer. Det betyr at det kan bli ordentlig sommervær mellom bygene, sier Kristen Ravnestad.