Klimaeksperten forklarer:

Endelig kommer våren

Det er ikke datoen som avgjør når våren kommer til deg. Du må følge med på gradestokken.

VÅRTEGN: Et sikkert tegn på at våren er her, bortsett fra at temperaturen stiger og snøen smelter, er når hestehoven dukker opp. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
VÅRTEGN: Et sikkert tegn på at våren er her, bortsett fra at temperaturen stiger og snøen smelter, er når hestehoven dukker opp. Foto: Marte Christensen / NTB scanpixVis mer

Hestehov i møkkete fortauskanter, smeltet snø på varm asfalt. Det betyr vår! Nå er den endelig på vei!

Hans Olav Kvaal Hygen, Avdelingsleder for klimatjenester ved Meteorologisk institutt, forteller at våren definitivt er på vei.

- Nå ser man helt klart at store deler av kysten av Sør-Norge, fra svenskegrensa til Trøndelag, viser klare tegn til at våren kommer. I Oslo er det vanlig at det er bart på denne tiden av året. På fjellene i Innlandet og i Nordland er tegnene betydelig svakere, her er det fortsatt god vinter. Men her pleier våren å komme mye senere.

Hygen forteller at Norge er et langstrakt land med enorme forskjeller i vær og klima.

- På kysten av Sørlandet får de ofte en tidlig vår, og de er sikkert i full gang med våren allerede nå. Men i fjellene i Innlandet og i nord, er været noe helt annet. Hele Norge får vår, men på forskjellige tidspunkter. Det finnes jo enkelte områder som aldri får skikkelig vinter, som Bergen, og områder som aldri har sommer, som på breene hvor snøen blir liggende hele året.