Endelig kur mot øresus

Kim Ljung fra rockebandet Seigmen er en av 650 000 nordmenn som lider av øresus. For første gang kommer nå et anerkjent behandlingstilbud for øresusrammede til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/TØNSBERG (Dagbladet): -  Tallene lyver jo ikke. Når så ekstremt mange som fjorten prosent av befolkningen har øresus, sier det seg selv at det er behov for et omfattende behandlingstilbud, sier Kim Ljung i Seigmen.

De lever med en konstant høyfrekvent lyd i begge ørene. Blandingen mellom susing og piping, kombinert med en intens migrene, går ut over både søvn, psyke og livskvalitet. 20 000 nordmenn er så kraftig rammet at de har vanskelig for å leve et normalt liv.

Nytt tilbud

Hittil har det ikke eksistert et behandlingstilbud for denne lidelsen, også kalt tinnitus. Uvitenhet om behandling har ført til at norske pasienter får beskjed om å måtte leve med den konstante lyden i ørene. Nå introduseres et anerkjent behandlingstilbud i Norge.

-  Jeg kan ikke nyte stillhet lenger. For meg er det en enorm befrielse at det finnes behandling. Jeg kommer utvilsomt til å benytte meg av det! Dette kom i grevens tid! sier Ljung.

Hørselshemmede landsforbund (HLF) har i lang tid kjempet for å få myndighetene til å etablere et behandlingstilbud.

-  Metoden har gitt resultater i England og USA siden 80-tallet, sier Anders Hegre, informasjonsansvarlig i HLF.

TRT (tinnitus retraining therapy) innebærer mestringstrening framfor medisinering, og ifølge HLF blir 80 prosent av pasientene friske. Helse Øst tok initiativet til å etablere tilbudet, som skal tilbys ved Landaasen Rehabiliteringssenter i Oppland fra og med 2006. Årlig vil 300 pasienter fra hele landet få behandling.

 SEIGPININGEN ER OVER: -  For meg er det en enorm befrielse at det finnes behandling, sier Kim Ljung i bandet Seigmen. Han er en av 650 000 nordmenn som lider av øresus. Foto: Andrea Gjestvang
SEIGPININGEN ER OVER: - For meg er det en enorm befrielse at det finnes behandling, sier Kim Ljung i bandet Seigmen. Han er en av 650 000 nordmenn som lider av øresus. Foto: Andrea Gjestvang Vis mer

-  Vi har allerede mottatt de første pasientene. Behandlingsbehovet er enormt, og pågangen er voksende. Jeg er ikke overrasket når jeg ser hvordan den MP3-lyttende yngre generasjonen ikke beskytter ørene sine. Pasientene må få hjelp hvis de skal kunne fortsette i arbeid og ikke isolere seg sosialt, sier direktør ved Landaasen Rehabiliteringssenter Tom Røsberg.

Gruer seg

Ljung lever av musikk, men gruer seg til å starte på to planlagte soloprosjekter på grunn av øresusen.

-  Men jeg kan jo ikke slutte med musikk. Jeg forstår at mange får dype depresjoner, for øresus er veldig psykisk slitsomt. Det er forferdelig å lure på om man må leve med det livet ut, sier Ljung.

Etter påtrykk fra HLF sendte Sosial- og helsedirektoratet en handlingsplan med konkrete tiltak for tinnitusrammede. Helse- og omsorgsdepartementet fikk rapporten i juni 2005.

-  Det haster med en avklaring. Vi forventer at departementet gjør behandlingen til et landsomfattende tilbud i likhet med det selvstendige initiativet fra Helse Øst, sier Anders Hegre.

Statssekretær Wegard Harsvik svarer på e-post til Dagbladet:

-  Helse- og omsorgsdepartementet arbeider med forslagene i rapporten fra Sosial- og helsedirektoratet. Det er foreløpig for tidlig å si hva som blir resultatet.

Endelig kur mot øresus