MED MUNNBIND: USAs president, Donald Trump, brukte munnbind da han gikk gjennom gangene på militærsykehuset Walter Reed National Military Medical Center. Foto: AP Photo/Patrick Semansky
MED MUNNBIND: USAs president, Donald Trump, brukte munnbind da han gikk gjennom gangene på militærsykehuset Walter Reed National Military Medical Center. Foto: AP Photo/Patrick Semansky Vis mer

Donald Trump

Endelig maskert - rådgiverne måtte trygle

Fem måneder etter at pandemien brøt ut i USA og lenge etter at alle hans egne eksperter anbefalte det tok USAs president, Donald Trump endelig på seg et munnbind i offentligheten.

Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Trump hadde på seg et mørkeblått munnbind da han lørdag ettermiddag lokal tid ankom militærsykehuset Walter Reed National Military Medical Center utenfor Washington D.C..

Dette er første gang han har hatt på seg munnbind offentlig til tross for at hans egne eksperter mener det kan bidra svært effektivt til å dempe spredningen av covid-19 som er fullstendig ute av kontroll i deler av USA.

- Jeg vil sannsynligvis ha på meg et munnbind. Særlig når du er på et sykehus i den spesielle settingen, hvor du snakker med mange soldater, folk som i noen tilfeller nettopp kom ut av operasjonsrommet. Jeg synes det er en flott ting å bruke munnbind. Jeg har aldri vært imot munnbind, men jeg mener det er en tid og et sted for dem, sa Trump til pressen før han forlot Det hvite hus i et helikopter, ifølge CNN.

Han hadde imidlertid ikke på seg et munnbind da han gikk av helikopteret ved sykehus, men hadde det på da han ble fotografert mens han gikk gjennom gangene på sykehuset.

MUNNBIND: Ivanka Trump og barna brukte munnbind da de ankom Kennedy Space Center. Ektemannen Jared Kushner lot være. Video: Scanpix. Vis mer

- Fryktet å se svak ut

Så langt er det registrert mer enn 3,2 millioner coronatilfeller og 134 000 dødsfall i USA siden mars. Den siste tida har delstater som Florida, Texas, Arizona og California opplevd nye dystre rekorder i antallet nye coronatilfeller.

SVARER REPORTER: En reporter med munnbind ble kritisert da han stilte spørsmål til Trump. Video/foto: AP/NTB Scanpix Vis mer

Trump har lenge gjort det til et poeng ikke å bruke munnbind på pressekonferanser, politiske møter og andre begivenheter. Han har også forsøkt å latterliggjøre andre som bruker, som sin demokratiske motkandidat, Joe Biden.

Ifølge CNN skal folk rundt ham ha tryglet og presset hardt på for å få ham til å ta på seg et munnbind under lørdagens besøk for å sette et bedre eksempel for sine egne tilhengere.

Kilder nær presidenten sier til AP at han skal ha fryktet at munnbind får ham til å se svak ut.

Men Trumps håndtering av pandemien uten munnbind er ingen suksess i amerikanernes øyne. En fersk meningsmåling gjort for ABC News og Ipsos viser at 67 prosent av amerikanerne nå er misfornøyde med Trumps håndtering av pandemien. Det er 9 prosentpoeng opp fra samme meningsmåling for én måned siden. Samtidig har antallet som er fornøyd stupt fra 41 prosent til 33 prosent.

MUNNBINd: Under en høring i Senatet kom flere senatorer med en klar oppfordring om å bruke munnbind. En av dem fridde til presidenten. Video: AP Vis mer

Alene

Folk rundt Trump har i stadig større grad begynt å bruke munnbind. Kona hans, Melania, har aktivt promovert det. Også datteren, Ivanka, og hennes familie er blitt avbildet med munnbind. Etter hvert har også andre republikanske ledere gradvis begynt å bruke munnbind. Det inkluderer folk som visepresident Mike Pence, som tidligere i pandemien ble hardt kritisert for ikke å bruke munnbind da han besøkte et sykehus.

Trumps signaler om bruk av munnbind har fått det til bli en politisk skillelinje hvor Trump-tilhengere i stor grad har vært negative til å bruke dem.

På arrangementene hans i Tulsa i juni og ved Mount Rushmore hvor flere tusen mennesker var samlet, var det få som brukte munnbind. Helsemyndighetene i Tulsa har også utpekt Trumps fiaskomøte som en viktig årsak til en kraftig økning i antallet coronatilfeller.

Den eneste gangen tidligere, hvor Trump er blitt observert med munnbind, var under en privat del av en omvisning han fikk på en Ford-fabrikk i Michigan.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer