Endelig nei til adopsjon av surrogatbarn

Kari Ann Volden (42) har fått endelig avslag på søknaden om å få adoptere tvillingbarna som ble født av en surrogatmor i India i januar i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Kari Ann Volden (42) har fått endelig avslag på søknaden om å få adoptere tvillingbarna som ble født av en surrogatmor i India i januar i år.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet begrunner avgjørelsen med at internasjonale konvensjoner og norsk lov skal hindre kjøp og salg av barn, samt at denne saken ikke oppfyller vilkårene for å være en adopsjonssak.

- Dette er en vanskelig sak for de to spedbarna og en spesiell sak for oss som administrerer adopsjon i Norge, sier Mari Trommald, direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Dette er første gangen en slik sak er behandlet i Norge. Den gjeldende adopsjonsloven har ikke regler som direkte regulerer saker om surrogati av denne typen.

- Vi har forståelse for at dette er en vanskelig situasjon for søkeren og for barna. Det er indiske myndigheter som ifølge internasjonale konvensjoner har ansvar for barna. Vi regner med at søkeren samarbeider med indiske myndigheter til det beste for barna, sier Trommald.

Barne-, ungdoms- og familieetaten avviste i august adopsjonssøknaden i august etter at det ble kjent at både eggene og sæden som ble brukt under befruktningen av barna, kom fra donorer.

(NTB)