Endelig NRK-sjef

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det nye styret i NRK under ledelse av Anne Carine Tanum lyktes der det gamle under ledelse av Torger Reve møtte veggen. I går fikk NRK endelig en ny sjef, og vi tror John G. Bernander har muligheter til å lykkes i jobben. Han har mange av de egenskapene det vil bli bruk for i statskanalens vanskelige omstillingsprosess. Det er interessant at av alle de aktuelle sjefkandidatene i denne langvarige ansettelsesprosessen, er det den tidligere nestlederen i Høyre som av type og bakgrunn likner mest på avtroppende Einar Førde.
  • Da kulturminister Ellen Horn i fjor sommer avsatte NRK-styret som Kåre Willoch ledet, ble det nye styret til økonomiprofessor Torger Reve hyllet for sin kompetanse på bedriftsledelse og næringsliv. Reve tolket dette snevert som et mandat til å lete etter en sjef blant landets bokholdere, men måtte gå av da han forsøkte å få ansatt en regnskapsdirektør fra Norske Skog som ny NRK-sjef.
  • Ved Reves avgang omformulerte kulturministeren ansettelseskriteriene og la større vekt på samfunnsengasjement og erfaring fra kulturliv og medier. Johnny Bernander fyller bare noen av disse. Ansettelsen av ham betyr at NRK på nytt får en tidligere politiker til sjef. Det er denne erfaringsbakgrunnen som er NRK-sjefens fremste kvalifikasjon, ikke at han har vært en vellykket direktør for sjøassuranseselskapet Gard Services AS, som er en liten organisasjon sammenliknet med NRKs 3000 medarbeidere. Han har ingen erfaring fra medier, og hadde ingen kulturpolitisk profil mens han satt på Stortinget.
  • Men vi tror juristen Bernander har de menneskelige egenskapene og den generelle samfunnserfaringen som kan sette ham i stand til å lede lisenskanalen i konkurranse med reklamefinansierte TV2. Denne ansettelsen bør også avslutte debatten om tidligere NRK-sjefers politiske bakgrunn i Arbeiderpartiet. Heretter kan toppolitisk erfaring få den status den fortjener som en svært anvendelig erfaringsbakgrunn i mange sammenhenger.