Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Endelig på vei hjem fra katastrofen

PHUKET (Dagbladet.no): Et fullpakket pasientfly forlot Phuket før 15 i dag norsk tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHUKET (Dagbladet.no): Det første norske pasientflyet sto i dag klart på flyplassen i Phuket i Thailand med 38 skadde om bord. 21 av dem er nordmenn.

- Vi regner med 11 timers flytid og halvannen time til mellomlanding, trolig i Dubai, sier Terje Strand til Dagbladet.no. Han leder Utenriksdepartementets helsegruppe på stedet.

Pasientflyet tar med seg alle skadde nordmenn som kunne fraktes ut fra Phuket i dag. Et lite antall har for store skader til at de kan tas vare på i dette flyet. De blir i stedet hentet ut med et ambulansefly.

En time før flyet skulle ta av, så passasjerlisten med skadde slik ut:

- 21 nordmenn

- 17 svensker 

I tillegg var mannskapet i ferd med å rydde plass til to skadde dansker.

Flyet går til Gardermoen, der helsepersonell vil møte pasientene. UDs utsendte i Phuket var før avgang ikke sikre på om alle pårørende er varslet om hjemkomsten.

PÅ VEI HJEM: Per Morten Dahl ble skadd av tidevannsbølgen og har ligget på sykehus til i dag. Endelig kommer han hjem. Foto: Kristoffer Egeberg/Dagbladet
PÅ VEI HJEM: Per Morten Dahl ble skadd av tidevannsbølgen og har ligget på sykehus til i dag. Endelig kommer han hjem. Foto: Kristoffer Egeberg/Dagbladet Vis mer

Reddet

 Else-Karin Eidsvåg (70) ble reddet av en madrass da flodbølgen slo til andre juledag. Sammen med datteren Cecilie Schübeler Mogstad (37) er hun blant de skadde nordmennene som om noen få timer sendes  fra Phuket til Gardermoen.

Rasende

På vei til flyplassen i Phuket kan ikke Cecilie skjule den enorme gleden over at hun endelig skal få komme hjem til Norge. Likevel er hun sint.

- Dette er deilig, kjempebra! Men det var jaggu på tide at de norske myndighetene tar ansvar, sier Schübeler Mogstad som er gipset på begge føttene. Også moren ble skadet i flodbølgen. Datteren forteller at hun har vært rasende.

Som en av de første skadde ble hun tatt hånd om etter flodbølgen natt til søndag. I nesten fem dager har hun ligget skadet alene på en madrass på gulvet i en korridor på et av de lokale sykehusene. Hun raser over norske myndigheter, spesielt norske UDs manglende hjelp og informasjon.

- Jeg kan fortsatt ikke skjønne hvorfor det har tatt fem døgn når de andre skandinaviske landene for lengst har startet evakueringen av sine, sier Cecilie til Dagbladet.no.

Finner få skadde

- Vi trodde i utgangspunktet det var flere skadde nordmenn på sykehusene, men nå ser det ut til at det ikke er så mange allikevel, sier Terje Strand til Dagbladet.no.

Han forteller at det har vært kaotiske arbeidsforhold for dem. Mange lister er mangelfulle eller folk er registrert dobbelt opp. Forflytninger mellom sykehusene har også skapt vansker.

Kommer i morgen tidlig

Et nytt ambulansefly lettet i dag fra Gardermoen. Nå er UD usikre på om dette virkelig trengs. Forventningen av et stort antall skadde nordmenn har ikke slått til i Thailand. Grunnen kan være at flere har tatt seg til andre steder på egen hånd. Det vurderes nå å mellomlande i Bangkok. Her vet gruppa om at det finnes om flere norske sykshuspasienter.

Pasientflyene er ikke innredet til å ta seg av de aller mest alvorlig skadde intensivpasientene.

- Det skal være noen få nordmenn som faller inn under denne kategorien, opplyser Strand.

Også et ambulansefly fra luftambulansen er på vei til Phuket nå. Dette er bedre egnet til å ta seg av slike pasienter.

Dahl hjelpes opp flytrappa. Søndag morgen gikk han og Sissel tur på Karon Beach i Phuket mens de to sønnene sov på hotellet. Sissel fikk løpt unna, men Morten ble skadd da vannmassene presset ham mot en mur.
Dahl inntok horisontalen i flyet. Hjemreisen kan bli lang.
Terje Strand fra UD (i gul vest) snakker med skadde nordmenn før avreisen fra Phuket.
Cecilie Schübeler Mogstad kan endelig smile.
Ekteparet Per Morten Dahl og Sissel Svestad fra Oppegård endelig på plass i pasientflyet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media