Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Endelig pappa!

Før var Ola Mæle stort sett opptatt av bukser, nå går det mest i bleier. Det er et stort sprang fra en oppvekst hos en nøktern potetprest i Oppdal, til gründertilværelse, raske biler og medlemskap i den norske rikmannsklubben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men prestesønnen Ola Mæle har flere "sprang" i livet sitt: Han er tindebestiger, fotballfan og operavenn. Han er frafallen lege som gjerne ville fortsette å studere, helst historie. Han er tidligere fotomodell og skulle gjerne tatt sangtimer for å utvikle sin tenor. Dessuten drømmer han om å være bonde på en storgard på Østlandet.

- Jeg kommer fra verdens vakreste fjellbygd. Jeg er vant til utsyn og stor plass! erklærer Ola Mæle, en gang kalt "gutten med gullbuksene" fordi alt han tok i, især jeansmerket Henry Choice, ble til gull. Nå er han storaksjonær i klesgiganten Scandinavian Retail Group, eiendomsutvikler i megaklassen og bosatt på Bygdøy. Hans beste handel var Bergesen-villaen som han kjøpte for 5,5 millioner og solgte tilbake for 35 millioner et par år etterpå.

MEN DET STØRSTE

"spranget" opplevde han for et halvt år siden, da sønnen Magnus ble født.

- Det var en sterk opplevelse for en mann i framskreden alder. Mye sterkere enn jeg hadde forestilt meg!

- Var du med?

- Selvfølgelig. Og selv om jeg tidligere hadde tatt imot seks barn som en obligatorisk del av medisinstudiet, var dette med Xerox-effekten noe helt annet. Magnus ble tatt med keisersnitt fordi han var så stor, det betydde at jeg fikk ham i armene mine de første timene mens de lappet igjen mor. Jeg syntes han liknet mest på Winston Churchill- eller bikkja hans.

- Har farsrollen forandret deg?

- Kolossalt. Jeg ser nå alle utfordringer og farer, men også muligheter, i et nytt perspektiv. Jeg er ikke blitt feig, tror jeg, snarere fornuftigere og mer erfaren. Den tidligere innbarkede ungkaren ser nå på barn med helt nye øyne, de er blitt mye tydeligere. Kanskje var det fornuftig å vente så lenge med barn, jeg har sett nok av venner som fikk barn tidlig og som hadde en stadig kamp om penger og tid.

- PENGER ER IKKE LYKKE,

påsto du på Dagbladets førsteside nylig. Men likevel praktisk å ha?

- Jeg skjønner at slike utsagn kan virke provoserende og dumme, men de som tror at penger er synonymt med lykke, lever i en villfarelse. Selv kommer jeg fra nøkterne forhold, mor og far hadde aldri penger til overs, men jeg savnet dem heller ikke; og jeg hadde kanskje min beste tid som fattig student. Vi skal lette tilværelsen for dem som har for lite til å leve et verdig liv, det er viktig. Men vi må også gi rom til dem som vil skape og ta ut noe mer.

- Du låter som en god sosialdemokrat?

- Vi er vel alle sosialdemokrater i dette landet. Nordmenn har et tosidig forhold til folk med penger: Vi er glade i Askeladden, men samtidig sier Janteloven at det er forbudt å prange med rikdommen sin. Media er sterkt med på å skape et fiendebilde av de nyrike, men jeg kjenner meg ikke igjen i den påståtte grådighetskulturen. Man er da ikke automatisk tullebukk fordi om en har tjent noen kroner!

- Erik Solheim synes at hytta du bygger ved Lillesand med grunnflate på 130 kvadratmeter, er for stor?

- Hytta mi blir en pryd for omgivelsene, en arkitektonisk perle tilpasset sitt miljø. Sånne populistiske utspill smaker av kontroll og styringslyst tilhørende et mer totalitært system. Jeg tror folk er i stand til å vurdere selv om de vil handle på søndag og hvor store hus og hytter de vil ha.

- Men trenger Rune Gjelsten en hytte på 500 kvadratmeter i Gudbrandsdalen?

- Han bygger 1000 kvadratmeter! Jeg uttaler meg ikke om enkeltsaker, vil bare minne om at det ikke er første gang det settes opp et stort hus i Gudbrandsdalen! Den norske bondestanden har sannelig visst å prange med sin rikdom!

- Fortalte din far, presten, deg noe om en rik manns sjanse til å komme inn i himmelriket- i forhold til kamelen og nåløyet?

- Å ja, vi skal vel alle måles og vurderes. Men det er ikke sikkert at pengesekken er eneste målestokk. Far var en pragmatiker, han leste ikke Bibelen bokstavelig, men sa den skal leses mellom linjene. At yngstesønnen skulle forlate den humanistiske tradisjonen i familien og slå seg opp på noe så formastelig som moter, var uvant og knapt nok vel ansett hjemme. Likevel har jeg alltid fått støtte. Noen friske verdidebatter har vi stadig, blant annet med eldste bror og søster, som tilhører 68-generasjonen. Jeg har lært å forsvare meg! Og jeg er takknemlig for den ballasten jeg har fått med meg, både gjennom oppvekst og studium.

- MEDISIN ER EN

uvanlig vei til business? Hva har du lært om markedsføring?

- Jeg er autodidakt på markedsføring, men har hatt stor nytte av studiet. En leges viktigste oppgave er å tolke uttalte og uuttalte signaler, stille diagnose og foreskrive behandling. Det er overførbart til næringslivet.

- Hva er det som driver deg? Hva er målet?

- Målet er veien, patetisk nok. Jeg må alltid være i bevegelse, og jeg liker å jobbe med prosjekter. Jeg har "brann i magan", men jeg er også opptatt av å finne mitt komfortabilitetsnivå. Jeg jobber målbevisst, men det er mange som jobber mer enn meg. Målet er ikke å bli best- jeg møter stadig mine overmenn, på alle områder. En gang var han en svenske som kjørte fire sekunder fortere enn meg i hver omgang. Det var mens jeg var på juniorlandslaget i alpint, og svensken het Ingmar Stenmark. Da parkerte jeg konkurranseskia for godt.

- Du som sponser Vålerenga fotballklubb og stadig løper på ski, har du store ambisjoner for sønnen?

- Om han vil bli god til å spille fotball eller fly fort på ski, får han finne ut selv. Med min alder kan jeg kanskje ikke følge ham så lenge likevel. Det jeg gleder meg til er å få diskutere livets viderverdigheter og mysterier med ham. Og hvis jeg skal lære ham noe, er det først og fremst respekt for medmennesker og evne til innlevelse, dessuten å tro på seg selv og ens evner til å møte utfordringer.

Jeg hadde selv en eldre far. Hans råd var å kvitte seg med valpefaktene: Gift deg ikke før du er 35. Ha gjerne flere forloveder, men gift deg med ditt barns mor! sa han.

- Og du følger prestens råd?

- Jeg ventet iallfall lenge nok med å få barn. Når det gjelder giftermål, så vet jeg ikke riktig... for jeg har ikke spurt henne ennå!

OLA MÆLE (40): finansierte sine legestudier som fotomodell. -Det var bedre betalt enn ekstravakt på Blåkors!