Endelig råd til julegaver

Toril Hansen (36) fra Oslo er blant de sosialhjelpsmottakerne som søkte om ekstra penger til jul - og fikk det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun var heldig. I fjor fikk de fleste som søkte sosialkontorene sine om julebidrag avslag.

- Nå får jeg råd til ordentlige julegaver. I fjor måtte broren min hjelpe meg økonomisk gjennom jula, sier Toril Hansen.

Det er ti år siden Toril har kunnet unne seg en skikkelig julefeiring. Etter at hun ble syk i 1988, har trygda vært den eneste inntektskilden.

Den har aldri vært romslig nok til at Toril har hatt råd til både julemat og julegaver til familien. Uten sosialkontorets jule-bonus i år, ville hun hatt rundt 2000 kroner å leve for fra nå av og fram til slutten av januar.

4000 kroner

- Da jeg hørte at det var mulig å få ekstra støtte i høytida, tok jeg mot til meg og skrev en søknad. Jeg fikk 4000 kroner ekstra, forteller 36-åringen.

Nå kan hun og katten Petter slå seg litt løs i jula - med god samvittighet.

- Det første jeg gjorde da jeg sto med de ekstra pengene i hånda, var å kjøpe akkurat det til søstera mi som hun ønsker seg til jul, sier Toril.

Men mye tyder på at Toril Hansens heldige møte med sitt sosialkontor er unntaket heller enn regelen. For til tross for Oslos helse- og sosialombud Helge Hjorts anmodning til sosialkontorene, frykter han det verste.

I fjor ga nemlig 57 prosent av Oslos sosialkontorer konsekvent aldri julebidrag, viser en spørreundersøkelse utført av Ombud for helse- og sosialtjenester i Oslo. 40 prosent av de rundt 40 sosialkontorene ga bare ved spesielle tilfeller, for eksempel der klienten var aleneforsørger.

Og bare de resterende tre prosentene hadde fast rutine på å gi sine klienter noen ekstra hundrelapper i desember måned.

- Graden av forskjellbehandling er veldig stor i Oslo. Administrasjonen ved det enkelte sosialkontoret avgjør praksisen, sier Helge Hjort.

Skjønn

Sosialsjef Svein Dahle ved Schous sosialsenter i Oslo tror noe av forklaringen på de vanvittige forskjellene i Oslo kommune skyldes at julebidragsordningen kun avgjøres ved skjønn:

- Vi unner mange noe ekstra før jul, problemet er at vi ikke har et lovverk som sier noe om «til hvem» og «hvor mye».