KRAV: Det endelige valgresultatet er klart. Statsminister Stefan Löfven ber nå partiene ta ansvar for at Sverige skal klare å danne en ny regjering. Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090
KRAV: Det endelige valgresultatet er klart. Statsminister Stefan Löfven ber nå partiene ta ansvar for at Sverige skal klare å danne en ny regjering. Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090Vis mer

Endelig resultat kan utløse kaos i Sverige: - Nå må alle ta ansvar

Stemmene i det svenske valget er ferdig talt opp.

Kontrolltellingen av stemmene i det svenske riksdagsvalget har ikke ført til endringer i mandatfordelingen, opplyser Valmyndigheten.

- Det ser ut nøyaktig som det foreløpige valgresultatet. Ingen forandringer i mandatfordelingen, sier Anna Nyqvist i Valmyndigheten til SVT.

JIMMIES FOLK: Sverigedemokraternas velgere ønsker skikkelig forandring. Åkesson fikk størst applaus fra torget i Strängnäs når han refset de etablerte partienes innvandringspolitikk. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Søndag morgen ble det opplyst at kontrolltellingen av stemmene var ferdig. Tellingen har tatt litt lengre tid enn antatt, siden valgdeltakelsen var høy og mange valgte å forhåndsstemme tett på valgdagen.

Kan bli kaos

I henhold til det foreløpige resultatet, som var klart etter at alle utenlands- og forhåndsstemmer var talt opp, har de rødgrønne partiene 144 mandater, Alliansen har 143, mens Sverigedemokraterna har 62 representanter i Riksdagen.

Det er dermed fortsatt uklart hvordan en eventuell regjering vil se ut. Riksdagen åpner 25. september. Seinest to uker etter det, skal det være avstemming om ny statsminister. Statsminister Stefan Löfven (S) har varslet at han ikke vil trekke seg, og om over halvparten av representantene i riksdagen sier nei, må han gå av.

FÅR MAKT: Jimmie Åkesson sier til Dagbladet at han kommer til å invitere Moderaterna til samtaler om regjeringssamarbeid. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Deretter må det komme et nytt statsministerforslag. Denne kandidaten trenger også støtte fra halvparten av de 349 representantene.

Om riksdagen ikke kommer til enighet om ny statsminister, må det avholdes nyvalg innen tre måneder.

Krever ansvar

Statsminister Stefan Löfven kom søndag formiddag med en uttalelse.

- Det endelige valgresultatet viser at vi sosialdemokrater blir det klart største partiet og har støtte av det største grunnlaget for regjering om ikke de borgerlige bryter med sine løfter og går i koalisjon med Sverigedemokraterna, sier Löfven i en uttalelse ifølge nyhetsbyrået TT.

Slik han sa på valgnatta, mener han det bare er en konstruktiv løsning. Å bryte blokkpolitikken. Nå kommer den borgerlige blokka til å ha 143 mandater mot de rødgrønnes 144.

Samtlige partier har utelukket å samarbeide med høyrepartiet Sverigedemokraterna, som nå sitter med 62 mandater.

- Nå må alle anstendige partier ta ansvar for å føre Sverige framover. Ingen kommer til å få gjennom all politikk for sitt parti, men gjennom samarbeid kan vi gjøre så mye mer for landet, sier han.

204 stemmer

Socialdemokraterna blir det største partiet med 28,26 prosent av stemmene Deretter følger Moderaterna (19,84 prosent) og Sverigedemokraterna (17,53 prosent).

Miljöpartiet blir det minste partiet med 4,4 prosent og klarer dermed akkurat sperregrensa.

Liberalerna, som får 5,49 prosent, knep det siste mandatet i riksdagen.

- Om man ser på det siste mandatet som ble tildelt Liberalerna, så holder de unna med 204 stemmer fra Moderaterna, sier professor i matematikk ved Kungliga Tekniska høgskolen og sakkyndig i valgnemnda til Sveriges Radio, ifølge Aftonbladet.