Endelig snakket Mandela

Mener Mugabes styre av Zimbabwe er tragisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nelson Mandela er denne uka i Storbritannia for å feire 90-årsdagen sin. Svært mange mennesker, både i Sør-Afrika og andre deler av verden har etterlyst Mandelas kritikk av situasjonen i Zimbabwe. Uttalelser fra den tidligere presidenten har fremdeles stor moralsk og politisk betydning og mange mener han skylder befolkningen å ta deres side.

Etterlengtede ord

I går kveld gjorde han omsider det på en pressekonferanse i Storbritannia.

- Vi er sørgmodige vitner til den pågående tragedien i Darfur. Nærmere hjemme har vi sett utbrudd av vold mot våre afrikanske venner i vårt eget land og den tragiske mangelen på styre i vårt naboland Zimbabwe, sier Mandela.

At han omsider kaller Mugabes styre tragisk er etterlengtet av mange, men Mandela har ventet med å uttale seg for ikke å ødelegge Sør Afrikas president Thabo Mbeki forsøk på å megle mellom partene i Zimbabwe, melder BBC.

Sør Afrikanske ledere har bedt om at morgendagens valg må utsettes fordi forholdene gjør det umulig å holde et fritt og rettferdig valg.

Ønsker ikke militær intervensjon

På onsdag trykket den britiske avisa The Guardian et innlegg undertegnet av opposisjonslederen Morgan Tsvangirai der han ba om at omverden satte i gang militær intervensjon i Zimbabwe. Men nå avviser han dette og sier han setter sin lit til at nabolandene kan bidra til en forhandlingsløsning.

SNAKKET: Sør Afrikas tidligere president Nelson Mandela har blitt kritisert for å ikke ha fordømt Zimbabwes president Mugabes vanstyre. I går kom han omsider med en uttalelse. Foto: Scanpix
SNAKKET: Sør Afrikas tidligere president Nelson Mandela har blitt kritisert for å ikke ha fordømt Zimbabwes president Mugabes vanstyre. I går kom han omsider med en uttalelse. Foto: Scanpix Vis mer

- Det innlegget reflekterer ikke mitt standpunkt eller min mening når det gjelder en løsning på krisen i Zimbabwe, heter det i et nytt innlegg avisen har fått fra Tsvangirai.

Opposisjonslederen understreker at The Guardian hadde all grunn til å tro at det første innlegget var godkjent av ham, men hevder at dette ikke var tilfelle.

The Guardian har fjernet dette fra sine nettsider, uten å gi noen nærmere forklaring på hvordan det havnet på trykk.

- Jeg er ikke tilhenger av militær intervensjon i Zimbabwe, verken fra FN eller andre organisasjoner, presiserer Tsvangirai nå.Bevegelsen for demokratisk endring (MDC) vil arbeide for en afrikansk løsning på krisen i Zimbabwe, og setter stor pris på det arbeidet Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC) gjør i så måte, skriver Tsvangirai.

Opposisjonslederen sier han vil be Den afrikanske union (AU) og SADC om å lede et utvidet initiativ støttet av FN, og styre overgangsprosessen.

Endelig snakket Mandela
FRYKTER FOR LIVET: Flere hundre tilhengere av opposisjonspartiet MDC har søkt tilflukt inne på Sør-Afrikas ambassadeområde i Harare. De frykter angrep fra president Mugabes tilhengere.