Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Endelig Sudan-fred

Få timer før siste frist nyttårsaften ble papirene i fredsavtalen mellom Nord- og Sør-Sudan undertegnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Nå kan ingen ting velte fredsavtalen i Sudan, sier en lettet utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson til Dagbladet.

-  Det er et lys i det internasjonale mørket at en fredsavtale er på plass i Sudan, sier hun.

Like før jul ga hun uttrykk for stor bekymring hvis tidsfristen på nyttårsaften ikke skulle holdes. I romjula har hun vært på telefon hver dag med lederen for den sørsudanske opprørsgruppa SPLA/M, John Garang, og regjeringen i Khartoum.

Partene hadde tidligere gitt løfte om å bli enige innen nyttårsaften, og signeringen av de to siste kapitlene i den kenyanske byen Naivasha blir regnet som historisk. Sør-Afrikas president Thabo Mbeki og Sudans president Omar Al-Bashier var til stede.

21 års borgerkrig

En av de siste protokollene som kom på plass, var avtalen om en varig våpenhvile.

Rundt klokka 18.30 på nyttårsaften satte forhandlerne sine underskrifter på papirene som skal skaffe Sudan fred etter 21 års borgerkrig.

Det er ventet at John Garang og visepresident Ali Osman Mohamed Taha skal sette sine navn på avtalen 9. januar.

Samlingsregjering

-  Hva innebærer denne fredsavtalen for Darfur?

-  Fredsavtalen har klare elementer som gir løsninger for Darfur. Den gir Sudan en nasjonal forpliktelse til å føre en ny politikk for regionene og delstatene. Den gir klare føringer om maktdeling og menneskerettigheter. De to nordlige delstatene får en autonomi som kan være aktuell for Darfur, sier Frafjord Johnson.

Hun sier det nå er om å gjøre å få på plass en samlingsregjering i Khartoum som kan håndtere problemene i Darfur og lede gjenoppbyggingen av landet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media