Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Endelig synker strømprisene

STAVANGER (Dagbladet): Ikke bind deg til langtidskontrakter med strømleverandørene nå: Prisene vil falle til 26 øre per kilowattime i løpet av året, tror eksperter Dagbladet har snakket med. I dag blir kundene flådd av e-verkene, mener daglig leder Anders Dahle i Bergen Energi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og EGIL HOLLUND

På spotmarkedet har prisene falt jevnt den siste tida. Nå ligger spotprisen på 12,74 øre per kilowattime, og kan falle ytterligere i løpet av sommeren hvis været blir vått og mildt.

En mild vinter med rekordlavt strømforbruk, høy import og mye nedbør fører til stor tilgjengelighet av kraft på markedet og fall i strømprisene.

Men så langt har prisen ut til forbruker ikke falt i takt med prisnedgangen på spotmarkedet - selv om folk flest etter hvert får nyte godt av de lave strømprisene, ifølge kraftmeklere Dagbladet har snakket med.

- E-verkene flår strømkundene. I dag finnes det ikke samsvar mellom kraftprisen forbrukeren betaler og den prisen e-verkene kjøper strømmen på spotmarkedet for. De venter lengst mulig med å sette ned prisen ut til forbrukerne. Dette er mulig, fordi konkurransen ikke fungerer, sier Anders Dahle i Bergen Energi.

Han fraråder folk å inngå ettårige avtaler på over 28 øre per kilowatttime, moms og elavgift inkludert.

Styreformann Bjørn Otterstad i Norsk Kraftmegling er forsiktig i sine spådommer om prisene, men mener at kraftprisen vil falle til rundt 29 øre.

- Inngår du en engrosavtale med en fast pris ut året, bør den ikke være dårligere enn 29 øre per kwh inkludert avgifter til staten, lyder hans råd til Dagbladets lesere.