HAR STADIG FÆRRE VENNER: Omar al-Bashir. Foto: AP/Abd Raouf/Scanpix
HAR STADIG FÆRRE VENNER: Omar al-Bashir. Foto: AP/Abd Raouf/Scanpix Vis mer

Endelig tar Uganda grep mot Omar al-Bashir

Sudans president ikke invitert til AU-toppmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| Sudans president Omar el-Bashir er ikke invitert til et toppmøte i Den afrikanske union i Uganda i juli fordi han er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen ICC.

«President Yoweri Museveni har besluttet at hans kollega general Omar Hassan Bashir ikke er invitert til AU-konferansen,» heter det i en uttalelse fra presidenten lørdag. Beslutningen til Ugandas regjering representerer en forandring i forhold til tidligere.

I fjor inviterte landet Bashir til en internasjonal konferanse i Kampala og nektet å forplikte seg til å arrestere ham om han kom. Den invitasjonen førte til at hovedaktor i ICC, Luis Moreno Ocampo, besøkte Uganda for å klargjøre Ugandas rolle som medlem av ICC. Moreno gjorde det etterpå klart at Bashir ville bli arrestert om han kom til Uganda.

Tidligere har Sør-Afrikas president Jacob Zuma gjort det klart at Bashir blir arrestert om han kommer til Sør-Afrika i forbindelse med fotball-VM. Bashir er etterlyst av ICC for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med konflikten i Darfur.

(NTB)

PÅ LINJE: Ugandas president Yoweri Museveni har nå valgt å representere ICC, og er dermed i tråd med det generalsekretær Ban Ki-moon i FN ønsker. Her spiller de to fotball util støtte for krigsofre i Kongo i mai i år. Foto: AFP/Tony Karumba/Scanpix
PÅ LINJE: Ugandas president Yoweri Museveni har nå valgt å representere ICC, og er dermed i tråd med det generalsekretær Ban Ki-moon i FN ønsker. Her spiller de to fotball util støtte for krigsofre i Kongo i mai i år. Foto: AFP/Tony Karumba/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer