Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Endelig til Norge

Seint fredag kveld kom for første gang et nesten komplett dinosaurskjelett til Norge. Funnet er en fjærkledd og velbevart slektning av Tyrannosaurus rex fra Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er mer spennende enn julekvelden, sa en oppstemt Jørn Hurum, Norges eneste dinosaurforsker, mens han ventet på at kassa fra Kina skulle åpnes.

Aldri har det vært utstilt et helt dinosaurskjelett i Norge. Til nå har Paleontologisk museum på Tøyen måttet nøye seg med enkeltbein og avstøpninger av andres funn.

- Det tok et helt år å grave fram dette skjelettet fra skiferen, sier doktor Yuan Wang til Dagbladet.

Wang deltok selv i utgravningen og fraktet personlig funnet til Norge med fly fredag kveld. Funnet er gjort i Liaoning-provinsen, ofte kalt «dinosaurenes Pomepeii» i det nordøstlige Kina.

En drøm

- Dette området er enhver dinosaurforskers våte drøm, sier Hurum, som besøkte utgravningen der i fjor. I området finner du hele økosystemer bevart i vulkansk aske. Med i kassa fra Kina var det både forhistorisk stør, nåletre, salamander, øyestikker og en kreps. Alt 125 millioner år gammelt.

Skjelettet, som nå skal bli en del av utstillingen «Det gåtefulle Kina» på Zoologisk museum i Oslo, er en utrolig velbevart utgave av arten Caudipteryx. Funnet er så godt bevart at du faktisk ser at fjærene hadde fargemønstre.

Fjærpynt

FORHISTORISK PÅFUGL: Her en rekonstruksjon av den fjærkledde dinosauren. Navnet Caudipteryx er latinsk for «bakfjær».Foto: BJØRN-OWE HOLMBERG
FORHISTORISK PÅFUGL: Her en rekonstruksjon av den fjærkledde dinosauren. Navnet Caudipteryx er latinsk for «bakfjær».Foto: BJØRN-OWE HOLMBERG Vis mer

Akkurat dette skjelettet er det første funnet forskere har gjort av en fjærdekt dinosaur.

- Bønder har funnet fem andre arter. Funnene beviser både at fuglene stammer fra dinosaurene, og at flere dinosaurer hadde fjær. Men denne kunne ikke fly. Disse fjærene var til for pynt og varme, sier Hurum.

FORHISTORISK PÅFUGL: Her en rekonstruksjon av den fjærkledde dinosauren. Navnet Caudipteryx er latinsk for «bakfjær».Foto: BJØRN-OWE HOLMBERG
Hele Norges coronakart