ETTER MYE OM OG MEN: Arbeiderpartiet sluttet seg til fraværsgrensa i et kompromiss om å heve grensa fra ti til 15 prosent. - Slett ikke et nederlag. Det viktigste er at det blir en fraværsgrense, seier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ETTER MYE OM OG MEN: Arbeiderpartiet sluttet seg til fraværsgrensa i et kompromiss om å heve grensa fra ti til 15 prosent. - Slett ikke et nederlag. Det viktigste er at det blir en fraværsgrense, seier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- Endelig tok politikerne til fornuften

Regjeringspartiene og Ap ble til slutt enige om nasjonal fraværsgrense.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag ettermiddag kom flertallet på Stortinget likevel til enighet om fraværsgrensa i skolen. Etter at Arbeiderpartiet onsdag sist uke stoppet de nye skulkereglene, ble de til slutt enige da Høyre la kompromisset på bordet.
 
Komitéflertallet, bestående av Ap, Høyre, Frp, Sp og KrF ble dermed enige om at grensa for fravær skal ligge på 15 prosent, mot kunnskapsministeren Torbjørn Røe Isaksen (H) sitt ønske om ti prosent.

- Vi begynte å diskutere kompromisset da det for to uker siden ble bestemt at fraværsgrensa skulle opp i Stortinget, sier Røe Isaksen.

- Jeg skulle selvsagt helst sett at forslaget ikke måtte gå den ekstra runden i Stortinget, men her var det viktig å bli enige og få på plass en fraværsgrense som har vært massivt etterspurt av hele Skole-Norge.

Han syns slett ikke det er et nederlag å inngå kompromiss i tolvte time.

- Da forslaget skulle legges fram diskuterte vi både ti og 15 prosent. Her var det gode argumenter for begge, men grunnen til at vi falt på ti prosent var at vi mente ti prosent udokumentert fravær var nok, sier kunnskapsministeren.

Lektorene: - Strålende fornøyd
- Endelig tok politikerne til fornuften og ga oss klare grenser og muligheten til å sanksjonere mot elever som utnytter systemet.

Det sier Rita Helgesen, leder i Norsk Lektorlag, som var svært overrasket da Arbeiderpartiet snudde i fraværssaken. Nå er hun lettet over at flertallet kom til enighet.

- Da fraværsgrensa ble opphevet i 2009, steg frafallet veldig. Lektorlaget foreslo en grense på ti prosent og syns ikke det er et helt urimelig krav for friske og raske elever. Skolen skal dessuten være et sted som forbereder elevene på livet etter skolen, og ingen arbeidsplass hadde tillatt 15 prosent udokumentert fravær, sier Helgesen.

Lover at de svake også skal få hjelp
Nå skal fraværsgrensa følges opp med forskning og evalueres etter tre år.

- Lærere bruker mye tid på å løpe etter elever som ikke er til stede og føler seg ofte presset til å sette karakterer på elever som ikke har vært på skolen. I denne saken er det viktig å se det beste for hele elevgruppen, og da trenger lærerne denne grensa, seier Helgesen.

Hun forstår argumentasjonen rundt elever som ikke føler de passer inn, men syns det er lettere å lage unntak for disse. 

- De som sliter skal få hjelp. Og det skal de få på skolen.

Lettere å plukke opp de som faller fra
I dagens Dagbladet, gikk forfatter og SV-politiker hardt ut mot regjeringens fraværsgrense. Han mener det er en stor fare for at slike regler fort kunne støte ut utsatte elever fra skolen.

- Lahlum har et godt poeng når han forteller at han selv falt ut av skolen på grunn av at han ikke fant seg til rette. Men det er akkurat derfor vi trenger en grense, slik at det blir lettere å fange opp de som holder på å falle fra.

- Denne grensa gjelder bare udokumentert fravær. Lista over gyldig fravær er lang: Sykdom, psykiske lidelser, organisasjonsengasjement utenfor skolen, nasjonale mesterskap, redningsaksjoner eller forsinkelse av trikken for å nevne noen. Udokumentert fravær er heller ikke et problem før man nærmer seg grensa, avslutter kunnskapsminister Røe Isaksen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram