Endelig trampeklapp for Jens

Jens Stoltenberg ble møtt med trampeklapp og rockelåta «Get Back» på full guffe da han kom til sine egne på AUFs sommerleir på Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 10.59 la MS Thorbjørn i land på Utøya. Med AUF-lederen og et fulltallig pressekorps på slep, tråkket Stoltenberg til Storsalen.

Det usikre været gjorde at man ikke tok sjansen på å holde talen utedørs.

Til full jubel og rockemusikk entret Stoltenbert salen tre minutter seinere.

Han startet med å dra fram FN-rapporten som viser at Norge er verdens beste land å bo i.

- Norge er ikke det viktigste i den rapporten. Det viktigste er de fattige landene. Den milliarden som lever av en dollar dagen. Halvparten av jordas befolkning lever av mindre enn to dollar dagen.

- Dette vil Høyre ikke gjøre noe bedre ved å kutte 2,7 milliarder kroner i u-hjelpa, sa Stoltenberg.

Fra fattig til rik

Han fortsatte med å rakke ned på Høyre. Både Jan Petersens politikk og hans valgkamp-strategi fikk gjennomgå. - Norge har gått fra å være blant Europas fattigste land til å bli blant verdens aller rikeste. Vi vil ikke la de andre partiene bygge dette ned, sier Stoltenberg.

Og går til et frontalangrep på Høyres skatteløfter som han mener vil øke avstanden mellom fattig og rik i Norge.

Stoltenberg kritiserte også Høyres valgkamp-strategi.

Høyre har god erfaring i negativ valgkamp. De kritiserer andre, kommer med sitt «nok er nok-argument.»

- Vi driver ikke negativ valgkamp. Men vi skal fortsette å vise forskjellene mellom oss selv og Høyre, Stoltenberg og kom med noen eksempler:

 • - Vi vil sikre rett til lønn under sykdom. Høyres forslag utgjør et tap på 4800 kroner for en gjennomsnitts lønnstaker.
 • - Ap vil ha mer rettferdig skatt. Vanlige lønnstakere skal slippe toppskatt. Høyre vil gi store skatteletter til de høytlønte. For vanlige inntekter taper du på Høyres opplegg.
 • - Vi vil ha aktiv distriktspolitikk, mens Høyre vil kutte.
 • - AP vil gi opplæring og hjelp for de som faller utenfor arbeidsmarkedet. Høyre vil kutte vekk denne broa inn i arbeidsmarkedet. Dette gjelder de aller svakeste blant oss. Ap slår ring om dette.

  Norske kvinner


  - Han snakket også om barnehagedekningen, om å hjelpe innvandrere inn i samfunnet, og igjen hyllet han den norske kvinnen.

  - Jeg har flere ganger her på Utøya snakket om norske kvinner. Det er noe enestående med norske kvinner fordi de har mer utdannelse og er mer yrkesaktive enn i i andre andre land. Samtidige er norske kvinner de i OECD-ladnene de som føder flest unger. Det skylder ikke Ap alene, men at vi har bygget barnehager, SFO, og gode ordninger for permisjon i forbindelse med fødsel, sier Stoltenberg.

  Upop med KrF

  Etter talen brukte Jens en times tid på å svare på spørsmål fra salen. Han avsluttet seansen med å be om forståelse for at det kan bli nødvendig for Ap å inngå et samarbeid med KrF i framtida. Akkurat den tanken hadde ungdommene i salen svært lite sympati for. Akkurat nå svarer Stoltenberg på spørsmål fra pressen. Dagbladet.no kommer med mer.