- Endelig ut av garasjen

DRØBAK (Dagbladet): Da nordsjøpioneren Tom Engh ble ufør i en dykkerulykke, lånte han fem millioner i banken for å starte som forretningsmann. Det gikk galt. I åtte år bodde han og familien i en garasje. I går vant han over banken, og kan flytte inn i hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lille julaften i fjor fortalte Dagbladet om familiens triste skjebne og milliongjelda som har gjort at Tom, kona Merete og sønnen Tor Nicolai (11) har bodd nesten åtte år i garasjen, med ei campingvogn som soverom.

Etter namsrettens kjennelse ser det endelig lysere ut.

- Jeg har allerede ringt snekkere for å få gjort ferdig huset, sier Tom Engh til Dagbladet.

Han har kjempet en utrettelig kamp for at de mange pionerdykkerne som ble skadd da de la grunnlaget for oljenasjonen Norge, skal få en skikkelig erstatning.

- Dette blir litt av en nyhet å komme med til gutta. Mange av dem sliter med tilsvarende gjeld som jeg hadde, og er i ferd med å miste husene sine, forteller Engh.

Skadd i Nordsjøen

Nordsjødykkeren Tom Engh ble skadd i en alvorlig dykkerulykke i oktober 1978. 80 meter nede i sjøen pustet han inn forurenset gass og besvimte. Etter ulykken ble han fratatt alle sine dykkersertifikater og erklært 100 prosent medisinsk ufør. Han ble satt på land og overlatt til seg selv. Depresjoner, stadige lungebetennelser, hukommelsessvikt og konsentrasjonsvansker kom som en følge av ulykken. Den tidligere så aktive dykkeren fikk uførepensjon.

- Jeg tenkte hele tida på å begå selvmord, og var helt desperat etter å finne meg en jobb, forklarer Engh.

Midt i den verste jappetida gikk den uføretrygdede mannen til banken og ba om lån for å drive fiskeforedling på Gran Canaria og sigaretthandel mellom Spania og Gambia. I løpet av to år fikk Engh låne til sammen 2,5 millioner kroner fra ABC Bank Drøbak, nå Gjensidige NOR.

De luftige prosjektene falt bokstavelig talt i fisk. Han klarte ikke å håndtere gjelda, som bare vokste og vokste. I 1994 var gjelda økt til fem millioner kroner.

Kaldt

Banken overtok huset til Tom Engh, som flyttet sammen med familien sin i en garasje.

- En ting er å være inne i en garasje når du parkerer bilen din, og går ut. Det er noe helt annet å bo her i åtte år, sier Engh med tårer i øyekroken. Familien på tre måtte skifte livsstil totalt. Fra å bo i en villa verdt nesten 5 millioner, til å miste venner og bo i en kald, støvete garasje.

- Vi mistet mye sosial omgangskrets, og har få venner. Det er rart hvordan folk snur ryggen til en med en gang man ramler av, sier kona Merete. Sønnen på 11 år har i en lengre periode vært utsatt for erting og mobbing på skolen.

Alene

- Vi har vært helt alene. Jeg har følt at banken har eid meg helt, fordi de lånte penger til noe som aldri kunne fungere. Jeg var jo bare desperat, de burde da visst bedre, sier Engh.

Oslo namsrett kommer i kjennelsen med knusende kritikk av banken:

«I vår sak dreier det seg om en uføretrygdet dykker som etter mange års arbeidsledighet og uten forretningsmessig erfaring ble gitt et meget høyt lån for å gå inn i to spesielle forretningsforetak i det fjerne utland. (...) Risikoen for at Engh ikke skulle kunne klare å innfri gjelden måtte fremstå som så påtakelig at banken burde avstått fra engasjementet. Retten finner at banken handlet i strid med god forretningsskikk ved å yte lånet,» står det i kjennelsen.

LYKKERUS: - Jeg har vært en gjeldsslave boende i en garasje. Endelig kan jeg flytte ut, stråler Tom Engh sammen kona Merete og sønnen Tor Nicolai.