- Endeløse flammer

Tusenvis av mennesker i Europa må nå evakuere på grunn av ekstremvarme. I Frankrike står skoger i full brann.

SKOGBRANN: Brannmenn jobber iherdig for å få kontroll på en skogbrann i Gironde-regionen i Sørvest-Frankrike. Foto: Thibaud Moritz / AFP.
SKOGBRANN: Brannmenn jobber iherdig for å få kontroll på en skogbrann i Gironde-regionen i Sørvest-Frankrike. Foto: Thibaud Moritz / AFP. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ekstreme temperaturer fortsetter å treffe store deler av Europa, og Vest-Frankrike er blant dem som denne uka rammes hardest.

Temperaturene kan nå rekordnivåer i 15 regioner i sørvest og tusenvis av mennesker er tvunget til å evakuere.

Det skriver den britiske TV-kanalen BBC.

Tusenvis evakueres

Skogbranner i Frankrike har de siste dagene tvunget over 24 000 mennesker på flukt. Flere steder er det satt opp nødtilfluktsrom for de evakuerte.

Gironde, en populær turistregion i sørvest, har blitt spesielt hardt rammet. Her kjemper brannmenn for å kontrollere branner som har ødelagt over 140 kvadratkilometer land siden forrige tirsdag, ifølge BBC.

Journalister fra flere internasjonale aviser ble i forrige uke eskortert inn i en skog i retning av der brannene nå herjer som verst.

SPANIA: Spania herjes av en voldsom hetebølge som har ført til flere skogbranner. Video: AP Vis mer

- Først kunne du se røykskyer henge i skogen, men det hele virket relativt under kontroll.

- Men jo lenger inn vi kom, jo verre ble det, sier BBCs reporter på stedet, Jessica Parker.

Vanskelige forhold

Videre rapporterer Parker om store branner og iherdige brannmenn på stedet.

- Plutselig var det endeløse flammer langs veikanten. Trærne brant. Brannmenn langs ruten prøvde i det uendelige å takle de mest alvorlige brannene, sier BBCs Jessica Parker.

JOBBER HARDT: Brannmenn i Frankrike jobber nå natt og dag for å stoppe den pågående skogbrannen i Louchats, i Gironde-regionen i Frankrike. Foto: Thibaud Moritz / AFP.
JOBBER HARDT: Brannmenn i Frankrike jobber nå natt og dag for å stoppe den pågående skogbrannen i Louchats, i Gironde-regionen i Frankrike. Foto: Thibaud Moritz / AFP. Vis mer

Jean-Luc Gleyze, president i Gironde-regionen, forteller til BBC at brannene har fortsatt å vokse i La-Teste-de-Buch og Landiras på grunn av det varme og vindfulle været, noe som gjør det vanskelig for brannmenn å begrense dem.

- De må kjempe mot denne brannen som vokser og vokser, noen ganger blir den også veldig høy, sier han.

- Flere landsbyer må evakueres, legger han til.

Mange land rammet

Hetebølgene i Sør-Europa har hatt store konsekvenser for innbyggerne i landene som er hardest rammet.

I Spania og Portugal har mer enn 1000 dødsfall blitt tilskrevet varmen de siste dagene, ifølge BBC.

Temperaturene i Portugal nådde 47 grader torsdag - ny rekord for juli. En tredjedel av fastlandet er fortsatt utsatt for ekstrem brannfare, ifølge det nasjonale meteorologiske kontoret IPMA.

EVAKUERES: Over 24 000 mennesker er evakuert i Frankrike som følge av skogbrann og ekstremvarme. Foto: Thibaud Moritz / AFP.
EVAKUERES: Over 24 000 mennesker er evakuert i Frankrike som følge av skogbrann og ekstremvarme. Foto: Thibaud Moritz / AFP. Vis mer

- Dette skyldes alvorlige eller ekstreme tørkeforhold praktisk talt overalt, sier BBCs Portugal-korrespondent Alison Roberts.

En hetebølge har også herjet i Storbritannia den siste uka, og landets meteorologiske institutt, The Met Office, har forlenget advarselen om fare for liv og helse da temperaturene kan stige til over 40 grader i deler av landet.

EKSTREMVARME: Dette er værmeldingen for Storbritannia førstkommende tirsdag. Foto: MetOffice.
EKSTREMVARME: Dette er værmeldingen for Storbritannia førstkommende tirsdag. Foto: MetOffice. Vis mer

Helsemyndighetene er «presset til bristepunktet», ifølge avisa Independent.

Dermed har de meteorologiske myndighetene satt inn rødt farevarsel for første gang noensinne. Sykehus og ambulansetjenester har erklært svart alarm - det høyeste beredskapsnivået i landet.

- Vil bli mer vanlig

Flere hetebølger har rammet Europa de siste ukene, og noen mener at dette kan bli normen i åra framover.

- Hetebølger har blitt hyppigere, mer intense og varer lenger på grunn av menneskeskapte klimaendringer. Verden har allerede varmet opp med rundt 1,1 grader siden den industrielle epoken begynte, og temperaturene vil fortsette å stige med mindre regjeringer rundt om i verden foretar kraftige kutt i utslippene.

Det sier Enrique Sanchez, dekan ved fakultetet for miljøvitenskap og biokjemi ved Universitetet i Castilla-La Mancha i Spania, til BBC.

- På lang sikt, i de følgende åra, er det ingen mulighet for at temperaturene ikke vil øke. Hetebølger vil bli mer og mer vanlig over hele Europa, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer