Endeløst mareritt

NEW YORK (Dagbladet): - Kom og hent Elian med makt! Dette er siste svar fra den seks år gamle båtflyktningen Elians slektninger i Miami til USAs justisminister Janet Reno.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenfor huset i Lille Havanna står det tusenvis av eksilkubanere som har sverget at Elian aldri skal få dra fra USA. Selv tror den vesle gutten at myndighetene vil sende ham tilbake til Cuba på en flåte.

Marerittet i Miami tar ikke slutt. Stemningen blant eksilkubanerne er på kokepunktet, og Miami-slektningene har fått enda en utsettelse. Justisdepartementet har lovet ikke å fjerne Elian fra Lille Havanna før alle anker er avgjort i ankedomstolen i Atlanta. Hvor lang tid dette vil ta, er uvisst. Miami-familien har bedt domstolen sørge for permanent oppholdstillatelse for seksåringen i USA.

I Washington sitter Elians far, og alt han opplever er å se sønnen på TV. I går fikk han se en hjemmevideo der sønnen sier han ikke vil til Cuba.

Marerittet han fryktet er i ferd med bli virkelig: at han skulle virvles inn i en rettsprosess uten ende. Og nå er det snart fem måneder siden han har fått holde rundt sønnen sin.

Brøt avtale

I går kveld brøt grandonkel Lazaro Gonzalez justisminister Renos siste tidsfrist, som gikk ut klokka 14 lokal tid. På flyplassen Opa-locka i Miami sto det et fly som skulle bringe Elian til faren, Juan Miguel, i Washington.

Grandonkel Lazaro og hans datter Marisleysis hadde tilbud om å bli med hvis de lovet å overføre seksåringen til Juan Miguel etter et privat møte, der verken amerikanske eller kubanske myndigheter skulle være til stede.

Ingen dukket opp, og flere hundre politifolk forlot flyplassen en time seinere.

Samtidig fikk Miami-slektningene beskjed om at deres ønske om en høring i statlig familiedomstol er avvist.

«Hjem på flåte»

Elian snakket ikke med faren på telefon i går. Han satt stort sett inne og så på TV, som viste menneskemengden foran huset hans. Den vesle båtflyktningen fra Cuba, som så sin mor og ni andre drukne i november i fjor, brukes nå mot sin egen far i en hjemmelaget video som alle TV-stasjonene har fått bruke.

Samtidig kunne nonnen Jeanne O'Laughlin, som huset møtet mellom Miami-slektningene og Janet Reno onsdag, fortelle at Elian er redd for at han skal sendes tilbake til Cuba på en flåte.

Miami-slektningene, eksilkubanerne og Miami-områdets borgermestere godtar ikke at Elian overføres til faren så lenge faren vil bo på Cuba.

I det eksilkubanske miljøet tror alle at Elians far er kontrollert av Fidel Castro.