Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Enden er nær: Dette får du aldri se igjen

USA setter punktum for romferjene. Følg den historiske oppskytingen direkte her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken oppdateres fortløpende. Trykk F5 for siste versjon.

SISTE: Romferja Atlantis ble skutt opp 17.26 norsk tid, som planlagt. Boosterrakettene er separert og ingen problemer meldt.

(Dagbladet): Klokka 17.26, norsk tid, er det slutt: Romferja Atlantis skytes opp i det som blir 135. og siste oppdrag i USAs romferjeprogram. Etter dette er det uklart når amerikanere igjen kan sende astronauter til rommet fra egen jord.

Klokka 17.15 gir oppskytingsteamet Go for oppskyting, til tross for labre værprognoser i forkant. Verken tekniske problemer eller værforhold ved Kennedy Space Center eller nødlandsplassene på andre siden av Atlanteren står i veien - foreløpig.

De fire siste romferjeastronautene, Chris Ferguson, Doug Hurley, Sandy Magnus og Rex Walheim, er spent fast i setene og døren til Atlantis lukket. Fartøyet er trykksatt. NASA melder at de ikke har tekniske problemer som kan forpurre det ti minutter lange oppskytingsvinduet til Den internasjonale romstasjonen ISS.

- Vi har en mulighet til å få gjort dette i dag, sier oppskytingsleder Mike Leinbach.

Været er imidlertid et usikkerhetsmoment. Meteorologer anslo på forhånd at det bare er 30 prosent sjanse for gunstige forhold som tillater at motorene startes.

Hovedbekymringen har vært tordenvær innen 20 nautiske mil fra plattform 39A på Kennedy Space Center (KSC) i Florida, samt at fartøyet risikerer å måtte fly gjennom haugskyer og nedbør på sin 8,5 minutter lange ferd til omløpsbane.

Dette er forhold som vil gi no-go fra oppskytingskontrollen og føre til utsettelser. Om NASA ikke får av gårde Atlantis i dag, lørdag eller søndag, må ferden vente til midten av juli på grunn av en ubemannet oppskyting til uka.

Historiens aller siste romferjeoppdrag er svært rutinepreget, i motsetning til milepæler som å for eksempel frakte romteleskopet Hubble til rommet i 1990.

Hovedformålet til den 12 dager lange ferden er å bringe fem tonn forsyninger og utstyr til ISS, noe som inkluderer klær, mat og vitenskapelig utstyr. Blant de mer kuriøse gjenstandene i lasterommet er brødskiver med servelat, melder Discovery Space.

- Vi har skapt en helsikes ressurs der oppe i omløpsbane - et internasjonalt laboratorium. Det alene er et flott ettermæle av romferjeprogrammet. Så det er en slags poetisk kompletthet i faktumet at vi i bunn og grunn skal bunkre opp romstasjonen for ett år, og sørge for at den er levedyktig mens neste generasjons romfartøy utvikles, sier NASA-manager Mike Moses.

Det estimeres at rundt 750 000 mennesker er i området for se oppskytingen med egne øyne, enten fra KSC eller de omliggende motorveiene og utkikkspunktene.

- Dette avslutter et 30-årig kapittel, sier Kenneth Cox (25) som har tatt oppstilling med tre venner, snop og sjampanje ved en elv nært romsenteret.

- Jeg tror definitivt at det er en sober stemning her ute, for dette er den aller siste. Det kommer til å bli trist, sier Simon Lin (26) til Associated Press.