Enden er nærmere

Jordas undergang, om enn ikke nær, så i hvert fall mye nærmere. Nå tror forskerne at vi «bare» har 500 millioner år igjen før sola tar livet av oss alle sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av BJØRN K. BORE

Det går mot slutten. Hittil har det eksistert liv på jorda i 4,5 milliarder år. Nå viser nye beregninger at det kanskje bare være en halv milliard igjen.

Og det er sola som er synderen. Den blir nemlig varmere og varmere, og etterhvert vil jorda tørke inn. Dette har astronomene vist lenge, men man har fram til nå trodd at den endelige slutten kanskje så langt som fem milliarder år fram i tid.

- Det vil bli virkelig ille når gjennomsnittstemperaturen når 60 grader celsius. Da vil jorda begynne å tape vann, sa professor James Kasting på helgas årsmøte i Den Amerikanske Foreningen for Vitenskapens fremme.

Skulle ikke Kasting få rett er det nok av andre farer på veien. Fred Adams fra Universitet i Michigan spår at om 3,5 milliarder år vil den døende sola utvide seg og brenne opp de nærmeste planetene, inkludert jorda. Riktignok kan det hende at en passerende stjerne påvirker banene til planetene i solsystemet slik at jorda unnslipper sola, men da vil planeten fryse til i sin ensomme ferd gjennom verdensrommet.

bjorn.k.bore@dagbladet.no

NÅ ER DET SNART SLUTT: Forskerne trodde vi hadde 5 milliarder år igjen. Nå viser det seg kanskje bare å være en halv.